Tommelen opp for utredning av høyblokken

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen gjør rett i å legge fram ulike alternativer for høyblokken til åpen debatt.

– Jeg er fornøyd med at regjeringen ikke sier som Erik Solheim, at høyblokken skal bevares for enhver pris. Det er viktig å ha en åpen holdning til dette spørsmålet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Det er ventet at regjeringen senere torsdag vil legge fram tre ulike alternativer til høyblokkens skjebne: Å rive, å bevare eller gå for en mellomløsning der bare deler av bygget bevares.

– Det er helt greit å bruke noe tid på en så viktig sak. Det er mange ulike hensyn som skal avveies, både når det gjelder sikkerhet, effektiv organisering av regjeringskvartalet og arkitektur, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til NTB.

Også Fremskrittspartiet gir sin støtte til regjeringens beslutning.

– Det er viktig å legge fram et tilstrekkelig faktagrunnlag, slik at vi får en grundig og god prosess, sier Frps talsmann i saken, Gjermund Hagesæther.

Solheim vil bevare
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) slo onsdag fast at høyblokken i regjeringskvartalet bør bevares, en holdning som deles av Riksantikvaren.

– Høyblokken er en utrolig viktig del av norsk kulturhistorie. Det er modernismens bygg fra gjenoppbyggingen etter krigen og en parallell til FN-bygningen i New York. Den er en del av velferdsstatens arkitektur, og det er ikke tilfeldig at det var her Picasso laget sine tegninger, sa Solheim til NRK.

Også Senterpartiet ønsker i utgangspunktet at høyblokken bevares, men ikke for enhver pris.

– Det vil være trist om hele bygget må rives. Samtidig må vi se om det er praktisk mulig å få bygget til å fungere godt når det gjelder sikkerhet og funksjonalitet, sier parlamentarisk leder Trygve Slagsvold Vedum til Aftenposten.

Det største regjeringspartiet, Arbeiderpartiet, har ennå ikke konkludert. Men sterke stemmer i partiet har tatt til orde for riving, ikke minst av hensyn til dem som ble direkte berørt av terroranslaget 22. juli.

Vil rive
KrF-leder Knut Arild Hareide, lederen av Stortingets 22. juli-komité, har tidligere tatt til orde for å rive bygget fra 1958 og erstatte det med et nytt og mer funksjonelt bygg.

– Jeg erkjenner at det finnes store kulturminneverdier i bygget, men vi kan jo ikke ta vare på alle gamle bygninger heller, sier han.

Verken Høyre eller Fremskrittspartiet har konkludert i spørsmålet om bygget bør rives eller ikke.

– Vi har ikke tilgang til det samme faktagrunnlaget som regjeringen og derfor har vi ikke konkludert. At det nå åpnes for en bred debatt, er bra, sier Høyres Jan Tore Sanner.

Frps Gjermund Hagesæther er bekymret for at prosessen kan ta for lang tid og understreker at det er gode grunner for riving.

– Det er store følelser involvert, noe vi må ha respekt for. Dessuten kan bygget erstattes av et mer moderne og hensiktsmessig bygg hvis det rives. Men vi har foreløpig ikke behandlet dette spørsmålet i stortingsgruppa, sier han.