Raskere planlegging av store prosjekt

- Med raskere og mer effektiv planlegging kan samfunnet få større nytte av vei- og jernbaneprosjekt som er viktige for å styrke næringsliv, regional utvikling og trafikksikkerhet.

- Det er derfor nødvendig å se på tiltak som kan korte ned planleggingstiden, samtidig som man tar hensyn til faglig kvalitet og en åpen og demokratisk prosess, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Samferdselsdepartementet opprettet i desember i fjor en egen arbeidsgruppen som innen 1. april i år skal legge fram en rapport om de viktigste tiltakene for å gjøre planleggingen mer effektiv.

Arbeidsgruppa skal særlig vurdere hvordan man innenfor dagens regelverk kan få til mer effektiv planlegging. Gruppen kan også peke på behov for endringer i gjeldende regelverk. Forslagene og prioriteringene fra gruppa skal kunna gi grunnlag for konkretisering og videre oppfølging i både i staten og i kommunesektoren.

Arbeidsgruppa skal blant annet ta for seg og følge opp synspunkt og opplysninger som kom fram da Samferdselsdepartement i slutten av november i fjor gjennomførte en idedugnad om kortere planleggingstid for store vei- og jernbaneprosjekt.

Ekspedisjonssjef Anders Buttedahl, Veg- og trafikksikkerhetsavdelingen i Samferdselsdepartementet er leder for arbeidsgruppen, som ellers har medlemmer fra Vegdirektoratet, Jernbaneverket, Kommunenes Sentralforbund og Byggenæringens Landsforening. Sekretariatet for gruppa er lagt til Samferdselsdepartementet.