Solheim vil bevare høyblokken

Regjeringen vil ikke konkludere i spørsmålet om høyblokken skal rives, men miljøvernminister Erik Solheim ønsker å bevare den.

Ifølge NRK vil det snart legges fram en liste med alternative løsninger for Regjeringskvartalet.

– Det er helt sikkert ulike syn i regjeringen. Vi må nå la debatten gå. Debatten må få gå i alle partier og på tvers av partier, sier Erik Solheim til NRK.

Riksantikvar Jørn Holme har argumentert for at Høyblokken må bevares. Solheim, som er hans overordnede, deler langt på vei dette synet.

– Høyblokken er en utrolig viktig del av norsk kulturhistorie. Det er modernismens bygg fra gjenoppbyggingen etter krigen og en parallell til FN-bygningen i New York. Den er en del av velferdsstatens arkitektur, og det er ikke tilfeldig at det var her Picasso laget sine tegninger, sier Solheim.

Solheim mener at det mange i dag synes er stygt, fort kan bli ansett som pent om tjue år.

– Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli mente til og med at Stortinget var den styggeste bygningen i verden. Dét er det ikke mange som mener i dag, sier miljøvernministeren.

Tre forslag
Ifølge NRK vil fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) om få dager legge fram tre ulike alternativer:

*Å la bygg stå for å reparere og rehabilitere innvendig

*Å rive og bygge helt nytt

*Å rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette skal inkludere å rive høyblokken, men la noen av veggene som har kunstverk risset inn i betongen stå, for så å bygge nye bygg inntil.

– Jeg kan ikke kommentere disse opplysningene, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ragnvald Berggrav til NTB.

Fremleggelsen har blitt utsatt flere ganger. Statsråden varslet først en konklusjon før jul i fjor. Denne ble så utsatt til første uka i januar, før den igjen ble utsatt på ubestemt tid.

Ifølge departementet har de siste signalene fra Aasrud tydet på at hun satser på å kunne legge fram saken i løpet av januar, som tidligere lovet.

Det skal være uenighet innad i regjeringen som gjør at Aasrud ikke vil konkludere i saken, selv etter et halvt år med utredninger.

I Ap skal sterke krefter ha tatt til orde for en omfattende riving for å få et nytt og moderne regjeringskvartal. SV ønsker derimot vern av de historiske bygningene.

Y-blokken truet
Departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet Ingelin Killengreen har ansvar for å gi sine anbefalinger til Aasrud. Killengreen har hatt en utfordrende jobb.

Sikkerhetshensyn kontra vernehensyn står mot hverandre, og det finnes svært mange sterke og ulike meninger. Sentrale spørsmål har vært om høyblokken skal rives eller renoveres, om regjeringskontorene skal ligge samlet eller spredt og om gatene rundt regjeringskvartalet skal sperres av for trafikk eller ikke.

Riksantikvaren er en blant flere som har gått sterkt ut og frarådet riving av høyblokken på grunn av byggets spesielle status og kunsten som er blåst inn i betongfasadene.

Etter det NRK erfarer skal nå i tillegg til høyblokken, også Y-blokken, som huset Kunnskapsdepartementet, være inne i diskusjonen om hvilke bygg som må rives.

Det har blitt tatt til orde for å rive bygget for å få plass til nye og mer moderne lokaler som kan huse mange statsansatte.

Det skal derimot være klart at regjeringen vil gå inn for et samlet Regjeringskvartal i sentrum.

Politiet har spilt inn til statsråden at det klokeste med hensyn til sikkerheten vil være å samle departementene i sentrum fremfor å spre dem, skriver VG onsdag.