Enighet om nye byggfagsbestemmelser

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening er enige om nye bestemmelser for lønnsystemene i Fellesoverenskomsten for byggfag.

De nye bestemmelsene gir de lokale parter større frihet til å avtale forskjellige typer lønnssystem.

Minstelønnsprinsippet blir gjennomgående i og med at retten til årlige lokale forhandlinger om regulering av fortjenestenivået, blir gjort gjeldende for alle fag, skriver BNL på sin internettside.

Plikten, men ikke retten, til å benytte akkord som hovedlønnssystem i fagene med landsakkordtariffer, faller bort. På den andre siden blir partenes rettigheter og plikter vedrørende akkordarbeid gjort gjeldende for alt akkordarbeid enten det er landsakkordtariffene eller lokale akkordavtaler som benyttes.

Partene er enige om at de nye bestemmelsene skal bringes inn i årets tariffoppgjør og blir gjeldende lønnssystem etter det. De nye bestemmelsene får ingen økonomiske konsekvenser for lønnsnivå eller akkordtariffer.

Siri Bergh, direktør for arbeidsgiverpolitikk og og HMS i BNL, sier det nå blir enklere å utvikle lønnssystemer som ”virker produktivitetsfremmende og stimulerer til initiativ, innsats og opplæring”. Hun sier seg svært godt fornøyd med avtalen.