Innovasjon og snøsmelting

Den som hevder at det ikke finnes innovasjon i byggenæringen, kan ta seg en tur til Oslo havn hvor NCC nå har sitt nye snøsmelteanlegg i full drift. Hver eneste dag blir tusenvis av tonn snø renset, tinet og rent vann flommer tilbake til fjorden.

Dette sparer miljøet, og det fører til en langt mer effektiv snørydding enn før.

NCC Construction Norge og Oslo kommune har inngått en avtale som innebærer at NCC skal motta all snø som kjøres bort fra gater og veier i Oslo.

Det er sjefingeniør Terje Myrhaug i NCC Construction som hadde ideen og som har utviklet snøsmelteanlegget. Hva denne mannen har funnet opp og utviklet i sitt virke i byggenæringen er utrolig. Mye av dette har ført byggenæringen et langt stykke videre. Men problemet er at myndighetene ikke betrakter slikt som innovasjon. Forstå det den som kan.

Kontrakten er i størrelsesorden 150 millioner, men sluttsummen vil også avhenge noe i forhold til hvor mange kubikkmeter snø som blir smeltet.

Snøsmelteanlegget vil fjerne problemene Oslos innbyggere og kommune har hatt i forbindelse med deponering av snø.

- Vårt egenutviklede snøsmelteanlegg er et resultat av at myndighetene i 2009 satt strenge krav til sine entreprenører, da vi selv fikk ansvar for håndtering av snøen, kombinert med oppfinnsomme og kloke ingeniører i NCC, sier regiondirektør Håkon Tjomsland i NCC Construction.

- For Oslos innbyggere betyr vår løsning renere luft, renere grunnvann og et renere havnebasseng. I tillegg fjerner vi deponienes visuelle forurensing. Derfor tror vi vår løsning også vil være svært interessant for flere store byer i Nord-Europa, sier Myrhaug.

For vår del vil vi bare gratulere. Det er godt at vi har kloke hoder i denne næringen.