Ny utredning om ubåtheving legges fram

Onsdag får fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) en ny rapport om vraket av ubåten U-864 som ligger utenfor Fedje i Hordaland. Ubåten ble senket av en britisk ubåt i 1945.

Møreforskning Molde og Metier AS har på oppdrag fra departementet laget en kvalitetssikringsrapport som tar for seg forslagene om heving eller tildekking av ubåten.

Etter press fra lokalbefolkning, politikere og miljøorganisasjoner vedtok regjeringen for tre år siden at ubåten skulle heves. Anbud ble hentet inn, og det ble anslått at heving ville koste i underkant av 1 milliard kroner.

Men i desember samme år kom en kvalitetssikringsrapport som kritiserte planene om heving og hevdet at kostnadene kunne bli dobbelt så høye.
Berg-Hansen stilte da hevingsplanen i bero, og satte i gang nye utredninger. Siden den gang er flere konsulentrapporter kommet på bordet, og de fleste er kritiske til heving. Kystverket mener at heving er mulig, men at risikoen er mindre ved tildekking. Det er håp om en endelig avgjørelse i saken i løpet av våren.