Bygg ut Fornebu-byen

Det ble igangsatt bygging av totalt 28 000 boliger i Norge i fjor. Det er tredje året på rad at vi ser vekst, men den er fortsatt for liten i forhold til det å stanse den sterke økningen i prisene på brukte boliger.

Spesielt i Oslo-området er det en dramatisk mangel på boliger. Vi er enig med dem som mener at det nå må bygges en ny by på Fornebu.

Vi forstår ikke den sendrektighet vi ser i Bærum kommune når det gjelder å få politiske vedtak for å fremskynde utbyggingen av boliger på Fornebu. Der ligger områdene klare – og vi kan dersom det er politisk vilje og evne - få til en storstilt utbygging nettopp i dette området. Det ville ha påvirket boligprisen positivt i hele Oslo-området. Da kunne også langt flere få råd til å kjøpe seg sin egen bolig.

Boliggeneral Per Jæger hos Boligprodusentene mener at vi totalt sett kan komme over 30 000 nye boliger i år. Men det avhenger mye av bankenes utlånspraksis, tilgangen på nye tomteområder og ikke minst den politiske viljen rundt om i kommunene.

På bygg.no skriver vi i dag at fjerde kvartal i 2011 viser et høyt nivå for både salg og igangsetting sammenlignet med tilsvarende kvartaler de siste årene. Salget i forhold til foregående kvartal er opp 39 prosent, og fremgangen fra samme kvartal i fjor er på 10 prosent, og salgsøkningen for fjoråret samlet er på 17 prosent. Dette er det beste resultat som er målt i et kvartal sidene målingene startet i 1999. Det lover godt.

Ellers er det interessant å merke seg den endringene vi ser på boligbyggernes ”adelskalender”. Les mer på bygg.no og i neste utgave av Byggeindustrien.