Strandliveien

Strandliveien

Sted: Kolbotn, Oppegård kommune

Prosjekttype: 106 leiligheter

Kontraktssum ekskl. mva:
Ca 210 millioner kroner

Btoareal: 10.380 kvm

Byggherre: Strandliveien

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt:
Petter Bogen Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: Berg & Dyring

Rådgivere: RIB: Kynningsrud - RIV: Hjellnes Consult - Geo: Siv. ing. Bjørn Strøm - RiAku: Rieber Prosjekt - RiBrann: BrannSafe - Veiprosjektering: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid/riving: R. Krusinski & Sønn - Kjerneboring: Diamantboring - Peling: Holt Risa - Rørlegger: NVS Prosjekt - Ventilasjon: Aas & Haukanes - Elektro: Vestby Elektro-Service - Prefab: Kynningsrud - Taktekking: Protan Tak - Vinduer: Lian - Tredører: Dooria - Ståldører: Daloc - Blikkenslager: Rune Kiserud - Alu.fasader/rekkverk: Sagstuen - Branntetting/isolasjon: Firesafe - Stål, sek.konstr.: Fas-tec - Brannluker: Bramo - Kjøkken: Sigdal - Maler/ gulvlegger: Prosjekt Håndverk - Kjøkken innred.alt.: Crown Imperial - Parkett: Parkettpartner - Lås og beslag: Lås & Sikring Elverum - Flytebrygger: Skjærgårdsbrygggen

Der det tidligere lå ti eneboliger ved Kolbotnvannet, Kolbotns indrefilet, ligger i dag fem terrasserte bolig-
blokker med i alt 106 leiligheter. De eksklusive boligene har en kvadrat-
meterpris på 40 - 50.000 kroner.

– Den store graden av tilvalg og muligheten for individuell tilpasning særpreger dette byggeprosjektet. Leilighetstørrelsen varierer fra 36 til 172 kvm. Snittstørrelsen er ca 100 m2 BRA. I tillegg til en omfattende tilvalgs-
mulighet, har flere leiligheter vært solgt med mulighet for stor påvirkning av romløsninger. Dette bød på mange utfordringer, forteller prosjektleder Arnfinn Strålberg i Veidekke Entreprenør. En endring påvirker også de tilstøtende leilighetene slik som sjakter, bære-
systemer, fasader etc. Etter krav fra kunder har det også på noen fag vært flere alternative leverandører.

– Dette har medført mer administrasjon og enkelte uforutsette utfordringer. Til tross for dette har alle bidratt til at kundene i stor grad er tilfredse, påpeker han.

Det er installert Smarthussystem, et SD-styringssystem for å styre varme, lys og avlesing av energiforbruk både for fjernvarme og varmtvannsforbruk.

– Opplæring i bruken av dette er en gjenganger i tilbakemeldingene fra beboerne som er godt voksne, sier Strålberg.

Egenproduksjon
Veidekkes egenproduksjon har vært på tømrer-, samt mur- og flisarbeidene. I den mest intensive produksjonsperioden har det vært 60 egne ansatte av totalt 100 mann. To tømrerlag, ett fra Oslo og ett fra Follo – har hatt hver sine blokker med to forskjellige akkorder.

– Det kommer av litt forskjellige kulturer, forklarer Strålberg.

– Follo-laget hadde mindre erfaring med prosjekter av denne type og størrelse, mens Oslolaget har jobbet sammen over lang tid. Kvaliteten på utførelsen har vært bra for begge lag, fastslår han. Det samme gjelder mur- og flisarbeidene, der vi har hatt ett lag på mur og ett på flis. Murus, et tidligere Veidekke-firma er gått inn i Oslo-avdelingen som egen mureravdeling.

Enhetlig uttrykk
Petter Bogen Arkitektkontor har stått for både reguleringen og prosjekteringen av Strandliveikvartalet, så vel som de tilstøtende områdene i Kolbotn vest.

– Disse områdene er gitt et noenlunde enhetlig utrykk hva gjelder volumer og materialbruk. Samtidig er de hver for seg forsøkt gitt sitt særpreg, ved bruk av ulike farger på teglstein, beslag etc. Teglsteinen som dominerer fasadene er produsert av Bratsberg og inkopert med fargen hvit marmor. Det har vært en målsetting at området også etter utbygging skal fremstå som forholdsvis åpent, selv om utnyttelsen er økt, sammenlignet med det småhusområdet som lå her før. Vi tror at både den lyse teglen og de panelte partiene bidrar til inntrykket av letthet og åpenhet. I tillegg er volumene brutt ned ved hjelp av balkonger, avtrappinger og terrasser, sier arkitekt Erling Amble i Petter Bogen Arkitektkontor.

Ekstra bæresystem
– Flere av rekkverkene er utført i tegl. For å bære teglen måtte vi montere et ekstra stålbæresystem. At balkongene hadde avrundet forkant gjorde det ekstra komplisert. Enkelte av balkongene er i tillegg trukket sideveis i forhold til hverandre. Dette krevde også et eget bæresystem, som i dette tilfellet er blitt integrert i teglfasaden, forklarer Strålberg.

– Det er ikke alltid arkitekten «ser» den statiske bæringen i teglen, og da må vi inn med fuger for å unngå vilkårlig oppsprekking.

Av andre utfordringer nevner han spesielt takterrassene.

– Disse skal tilfredsstille krav om universell utforming, dvs. terskelfrie overganger. De skal ha tilstrekkelig isolasjon i forhold til underliggende rom, samt ha en overflate som framstår som «eksklusiv». Den største utfordringen var å etablere avrenning fra de mange nivåene og sideveis-sprangene i bygget og finne et sted å lede vannet. Til tross for flere utfordringer enn i «normale» boligprosjekt er Strålberg godt fornøyd med prosjektet. Noe de fleste medvirkende er enige i.

Utbyggingsavtaler
I prosessen med reguleringsplanene for området er det også fremforhandlet to utbyggingsavtaler mellom byggherre Strandliveien AS (Malthe Winje Eiendom 50 % og Veidekke Eiendom 50 %) og Oppegård kommune.

– Reguleringsplanen regulerer hva vi kan bygge, og utbyggingsavtalene detaljerer utførelsen. I utbyggingsavtalene ligger også kostnadsfordeling for infrastrukturtiltak som omfatter en kulvert gjennom Kolbotn sentrum samt et felles lekeplassområde på den gamle «Julegrantomta» midt i sentrum, forteller prosjektutvikler Morten R. Johansen i Veidekke Eiendom AS/Strandliveien AS.

– Slike utbyggingsavtaler er krevende, ikke bare kostnadsmessige, men også i gjennomføringsfasen, fordi kommunen har anledning til å komme med krav som kan oppleves som svært detaljert, faktisk helt ned til hvilken type kraner som skal kunne brukes på badene. Dette til tross; Vi har hele tiden hatt en tett oppfølging av kommunen og samarbeidet meget godt med Oppegård kommune, framholder Johansen.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter