Lundamo skole og barnehage

Lundamo skole og barnehage

Sted: Lundamo

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad inkl mva:
140 millioner kroner

Bruttoareal: 6.000 kvm

Byggherre: Melhus Kommune

Byggherreombud: Planstyring

Totalentreprenør: Team-Bygg

Teknisk totalentreprenør:
YIT Building System

Arkitekt: Eggen Arkitekter

Landskapsarkitekt: Solem Arkitektur v/ landskapsarkitekt Kjellaug Jule

Rådgivere: RIB: Harboe og Leganger - RIV: Siv. Ing. Harald Pedersen - RIE: Sweco - RIAku og RIBr: Teknoconsult

Underentreprenører/leverandører: Grunn-, betong- og utomhusarbeider: Søbstad - Betongelementer: Spenncon - Betongsliping: Minor Industriplast - Lettak elementer: Lett-Tak - Smedarbeider: Trondheim Stål - Taktekking: Icopal Task - Glass- og alu.arbeider: TrønderGlass - Vinduer: Lian - Dører: Tore Ligaard - Systemhimlinger: Acusto - Maler og gulvlegger: Bråten og Berge - Sportsgulv: Gulv og Taktekking - Kunstgressbane: Unisport Scandinavia - Flisarbeider: Murerfirma Thor Aune - Lås og beslag: Kaba MøllerUndall - Kjøkken og annen innredning: Sigdal Kjøkken - Heis: Otis - Byggevarer: Optimera Trondheim - Borehull: Nordenfjelske

Lundamo skole og barnehage skal være et samlingspunkt i bygda.

Storstua ligger rett innenfor hovedinngangen. Herfra er det tilgang til skolen, barnhagen og idrettshallen.

Mye for pengene
Bygget er tegnet av Eggen Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise med samspill av Team-Bygg AS. YIT har vært teknisk totalentreprenør. Tiltakshaver er Melhus kommune.

Bygget er på 6.000 kvm og er ført opp for 140 mill. kr. inkl. mva. Beløpet omfatter også uteområder med lekeplasser, kunstgressbane og gressbane med komplett friidrettsbane. Det er mye skole for pengene, spesielt med tanke på at bygget har gode kvaliteter og oppfyller kravene til lavenergibygg med god margin. Byggestart var i september 2010. Lundamo skole og barnehage ble overlevert 16. januar i år.

250 elever
Virksomhetsleder (rektor) Anders Lehn ved Lundamo skole og barnehage sier han er meget godt fornøyd med både bygg og utomhusanlegg.

– Vi har hatt et trangt, gammelt og lite funksjonelt skolebygg, og det er stadig etterspørsel etter nye barnehageplasser. Nå får vi en skole og barnehage med god plass og som gir grunnlag for vekst på Lundamo. Vi får også et nærmiljøanlegg og en idrettshall. Jeg håper det nye bygget vil inspirere og glede barn og unge.

Skoledelen har en kapasitet på 250 elever, fordelt på sju klassetrinn. I dag går det 140 elever på skolen. Barnehagen kan ha inntil 60 barn. Lundamo skole og barnehage har 50 arbeidsplasser. Skolen har Lundamo som nedslagsfelt.

Nærmiljøanlegget (storstua) og idrettshallen kan brukes av innbyggere i hele Melhus kommune. Idrettshallen skal brukes til kroppsøvingsundervisning på dagtid og til alle slags lagidretter på kveldstid og i helger. Hallen har sportsgulv og tribuner med cirka 100 sitteplasser.

Tomten Lundamo skole og barnehage ligger på er flat og på 83 mål. Daglig leder Ola Arvid Røe i Team-Bygg forteller at grunnen for det meste består av fin sand og silt og har vært god byggegrunn.

– Vi grov opp steinmasser, knuste dem og brukte dem som drensmasser. Under bygget er det lagt radonduk. På parkeringsplassen nord for bygget er det plass til ca 40 biler.

Tre hoveddeler
Bygget har tre hoveddeler, skole- og barnehagedel, idrettsdel og nærmiljøanlegg. Disse to første delene er bundet sammen via hovedinngang og nærmiljøanlegget. Skolekjøkken/kantine ligger tilknyttet nærmiljøanlegget. En viktig del av dette anlegget er et stort amfi. Organiseringen gir optimal intern logistikk og transport.

Bærende konstruksjon er i betongelementer, samt noen plasstøpte vegger som fungerer som brannskiver og noe stål. Røe sier at en del betongvegger er frilagte for å oppnå optimal lagring og frigiving av varme. Det er 25 cm isolasjon i ytterveggene.

Taket er flatt, isolert (30 cm) og tekket med takbelegg. Taket over skole og barnehage bæres av hulldekker, mens idrettshallen har lettak som hviler på 26 meter lange SIB betongdragere. Fasadene er kledd med panel som er royalimpregnert på fabrikk. Det er slipt betong på gulvet i hovedinngangen/nærmiljøanlegget og linoleum i skole- og barnehagedelen. Amfiet i nærmiljøanlegget er kledd med parkett. Veggene er enten i frilagt eller malt betong eller malt gips. Skole- og barnehagedelen har systemhimlinger.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Alle vinduene er i tre som er belagt med aluminium. Det er god tilkomst for vedlikehold i hele bygget. Alle delene av bygget har universell utforming. Hele bygget har balansert ventilasjon. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering. Det er mulig å bygge på senere.

Lavenergibygg
Lundamo skole og barnehage skulle i utgangspunktet tilfredsstille kravene i TEK 07. Det ferdige bygget har et energibudsjett som oppfyller kravene til lavenergibygg, uten at dette var spesifisert og uten at det har kostet byggherren noe.

Oppvarming skjer med vannbåren varme i gulv eller radiator, basert på grunnvarme fra to borehull. Skoledelen har et beregnet energiforbruk på 74 kWh per kvm per år. Beregnet forbruk for barnehagen er 77 kWh. Tallet for idrettshallen er 111 kWh. Dette plasserer bygget i energiklasse A.

Sivilarkitekt Bård Sverre Solem i Eggen Arkitekter forteller at det lave energiforbruket skyldes kompakte bygningsvolum med liten overflate i forhold til volum. Dess-uten er det meget lave U-verdier (vegger på skole og barnehage: 0,17 w/m2K og gulv mot grunn: 0,13 w/m2K), organisert med større vindusflater mot sørvest og nordøst som hindrer direkte solinnstråling i brukstiden.

Konstruksjonen uten behov for solavskjerming eller kjøling, kuldebroer er redusert maksimalt ved at søyler er isolert med 250 mm og dekkekanter er isolert med 200 mm. Det er en tett konstruksjon som gir svært liten luftlekkasje (0,35 luftskiftning per time i skole- og barnehagedel og 0,10 for idrettsdelen – vesentlig under standard for passivhus) og luftbehandlingsanlegg med høy gjenvinningsgrad (80 prosent). Varmepumpen gir et positivt bidrag med henhold til redusert behov for levert energi og CO2-utslipp.

Godt samarbeid
Ola Arvid Røe sier at byggingen har gått greit, uten noen store utfordringer.

– Vi har hatt et meget godt samarbeid med både byggherre, arkitekt, rådgivere og underentreprenører. Da aktiviteten var på topp var mellom 50 og 60 håndverkere i sving. Totalt har mellom 80 og 90 håndverkere vært på bygget. Sorteringsgraden for byggavfall er 80 prosent. Lundamo skole og barnehage er et av de to største prosjektene vi har hatt i Team-Bygg. Bygget har gitt oss økt kompetanse og god profilering. Det gir oss også bedre muligheter til å søke om prekvalifisering på lignende prosjekter.

Bård Sverre Solem bekrefter at det har vært et godt samarbeidsklima i byggeprosessen.

– Vi har hatt en organisasjonsmodell som har fungert godt. Det har vært et sterkt tillitsforhold mellom byggherre og entreprenør. Både byggherre og entreprenør har vært flinke til å velge gode løsninger når noe måtte endres. Byggeperioden har vært lang nok til at endringer kunne gjøres på en god måte. Dette har gitt mye bygg for kronene. Vi er godt fornøyd med både prosess og resultat.

Det er morsomt at et bygg som skulle oppfylle TEK07 også oppfyller TEK10, uten at det har kostet byggherren noe. Tallene for trykktesting viser at det er utført meget godt bygghåndverk.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter