Har fjernet 138 oljefyrte anlegg

I løpet av 2011 ble de siste av Oslo kommunes oljefyrte anlegg avviklet. Nå håper de at private følger eksempelet.

Fra januar i år fyres alle kommunale boliger (med unntak av tre presteboliger), skoler, sykehjem og barnehager med miljøvennlige løsninger som bio-olje, fjernvarme eller varmepepumper.

Det betyr at til sammen 138 oljefyringsanlegg er fjernet eller ombygd siden vedtaket i 2006 om miljøvennlige fyringsanlegg.

– Dette viser at kommunen går foran og tar miljøansvar, og at vi setter handling bak ordene, sier byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke i en pressemelding.

Fjernvarme
Ifølge kommunen har de brukt flere titalls millioner kroner på utfasing av oljefyringsanlegg de siste fem årene. Flere av prosjektene har vært utviklingsprosjekter for å teste nye løsninger, men mange av kommunens bygninger har fått bygd om gammeldagse oljefyringsanlegg til anlegg drevet på bio-olje.

De fleste kommunale byggene som har avviklet sine gamle oljefyringsanlegg har knyttet seg til Hafslunds fjernvarmenett. Der hvor det ikke har vært mulig er det valgt andre løsninger, som varmepumper, bio-olje og fyring med pellets.

Vil ha private på banen
Kommunen ønsker nå at private skal følge kommunens eksempel og bytte ut oljefyring med alternative oppvarmingsmetoder.

– Oslo skal bli en oljefri by innen 2020, Olje står for en tredel av klimagassutslippet til Oslo. I tillegg forurenser oljefyrene bylufta vår, sier Ola Elvestuen, byråd for Miljø og samferdsel i Oslo kommune i pressemeldingen.

Hovedmålet med innsatsen er nettopp å bedre luftkvaliteten i hovedstaden. Samtidig bidrar den til bedre energiøkonomisering i Oslo kommune gjennom økt fokus på drift og styring av tekniske anlegg.

Det er de kommunale foretakene Omsorgsbygg, Boligbygg og Undervisningsbygg som har gjennomført satsingen.