Odd skal kutte sykefraværet i Veidekke

Veidekke Telemark har inngått en samarbeidsavtale med tippeligaklubben ODD Grenland, som skal sikre at de ansatte bedrer fysisk form og øker tilstedeværelsen på jobb.

Distriktsleder for Veidekke i Telemark, Roger Dreyer, forteller at Veidekke gjennom mange år hatt fokus på HMS og tilrettelegging for god helse. Nå får han hjelp av den lokale fotballklubben til å jobbe med trening og skadeforebygging.

- Veidekke er et landsdekkende konsern. Samtidig ser vi her i Telemark på oss som selv som en 100 % lokal entreprenør. Omtrent alle våre ansatte, kunder og oppdrag er her. Derfor synes vi det er flott å kunne ha et tett og langsiktig samarbeid med vår lokale klubb, ODD Grenland, sier Dreyer.

Med dette prosjektet får Veidekke direkte tilgang til ODD Grenlands kompetanse. Dreyer mener samarbeidet også vil øke motivasjonen hos de ansatte til å trene.

- Vi ønsker å motivere våre ansatte til å trene fordi det er en fordel for alle. Det å holde seg i form gir bedre trivsel, samtidig som det øker friskhetsgraden. I stedet for å fokusere på sykmeldingsdager vil vi ha fokus på de parametrene som vi tror vil redusere fraværet, sier Dreyer.

Fotballen i samarbeid med næringslivet
Markedsdirektør i ODD Grenland, Bjørn Erik Hansen, sammenligner samarbeidet med et kinderegg; tre gode ting på en gang.

- For det første er det viktig for samfunnet som helhet at vi holder folk i jobb, det er innlysende. For det andre knytter vi en partner tettere til oss, slik at begge kan lære av hverandre. For det tredje vil dette prosjektet gi økonomiske bidrag som begge tjener på, sier Hansen.

Avtalen innebærer at beløpet Veidekke betaler ODD Grenland økes dersom det oppnås ønsket effekt på sykefraværet.

Personlig trener på nett
ODD Grenland skal trene Veidekke ved hjelp av det digitale treningssystemet miCoach fra adidas. Ansatte som deltar i programmet får utlevert adidas løpesko med en integrert datachip som måler ytelse og innsats. Statistikken lastes trådløst opp til PC’en eller iPhonen og via en egen treningsgruppe på micoach.com coaches Veidekke i riktig retning. Daglig leder i adidas, Sigurd Granmark, forteller at ODD Grenland enkelt kan følge Veidekkes progresjon digitalt.

- miCoach gir alle tilgang til en profesjonell trener. Det at man også kan opprette egne treningsgrupper med en dedikert coach byr på mange skreddersydde muligheter. Veidekke skal forebygge skader og ODD Grenland er best på skadeforebygging. Dermed er de en perfekt match. Et digitalt treningssystem gjør det praktisk mulig å gjennomføre et samarbeid, sier Granmark.

Overføring av holdninger
ODD Grenlands fysioterapeut Kenneth Martinsen ser på denne avtalen som et spennende pilotprosjekt innenfor et område som er viktig for samfunnet. Han forteller at arbeidstakere generelt og industriansatte spesielt, går lenge med symptomer før de oppsøker lege eller annen hjelp.

- I fotball på elitenivå er det helt uakseptabelt at en spiller går og ”føler” noe bak i låret uten å komme til et medisinsk støtteapparat umiddelbart. Dersom vi klarer å overføre de holdningene til våre partnere, vil vi spare både de ansatte og bedriftene. Klarer vi for eksempel å forebygge ryggskader og skulderskader, vil friskhetsgraden gå som ODD-pila! At vi i tillegg kan få folk i bedre form, er bare et pluss, sier Martinsen.

Avtalen er foreløpig signert for tre år, men begge parter er enige om at lykkes de, vil det bety en langvarig samarbeidsform som begge parter vil ha stort utbytte av.