Fellesforbundet vil i front

Fellesforbundet går trolig inn for forbundsvise forhandlinger når organisasjonen tirsdag meisler ut kravene foran vårens lønnsoppgjør.

Flere andre LO-forbund i privat sektor har fra før tatt til orde for det samme. Hovedgrunnen er at de ulike forbundene ønsker å gjøre endringer i en rekke overenskomster.

Tirsdag diskuterer forbundsstyret i Fellesforbundet kravene til årets hovedoppgjør. Etter det NTB har grunn til å tro vil LOs største forbund i privat sektor gå inn for forbundsvise forhandlinger.

Det innebærer at Fellesforbundet forhandler først, i tråd med den såkalte frontfagsmodellen. Den lar konkurranseutsatt næringsliv sette rammen for de øvrige oppgjørene.

Det er ventet at årets hovedoppgjør vil få en moderat profil, gitt den krevende situasjonen som industrien og norske eksportbedrifter er inne i. Fellesforbundet vil også i år prioritere likelønn og lavtlønte. I tillegg vil organisasjonen ha avtalefestet en rekke regler som begrenser vikarbruk og innleie av arbeidskraft.

LOs representantskap møtes 21. februar for å vedta de endelige kravene til lønnsoppgjøret. Dagen før legger Teknisk beregningsutvalg fram tallene som hvert år danner utgangspunktet for lønnsforhandlingene.