Refs til politiet

Byggmester Harald Langemyhr vant en viktig seier i Oslo tingrett. Han ble frikjent på de aller fleste punkter i den meget alvorlige tiltalen. Retten gikk ellers sterkt i rette med politiets etterforskning. Det er sjelden man leser en så krass dom overfor politiets arbeid.

Langemyhr er fordomsdømt. Mange medier bør også gå i seg selv i denne saken.

Vi begynner nå å få mange saker hvor bedrifter også i byggenæringen blir renvasket etter alvorlige anklager, mens politiets økoteam sitter igjen med mange riper i lakken. Mange har reagert på den stilen politiet har i økonomiske etterforsknings-saker. Den er ofte som hentet ut fra en detektiv-serie på TV. Men det er ikke alltid at den tøffe stilen lønner seg.

Noen bedrifter har tatt opp kampen mot politi og andre myndigheter. Men det kreves mye av dem som tar opp denne kampen. Man må ofre mye både av tid og penger.

Vi er glade for at noen våger å ta opp kampen. Dessverre er det ikke alle ledere som makter det – og det til tross for at de innerst inne vet at de er uskyldige.

Vi har også sett hvor lett det er at medier kaster seg inn i kampen. Ofte drives det enkilde-journalistikk . Alt som kommer av opplysninger fra politiets side blir betraktet som en evig sannhet, men det er det så visst ikke. Når så mediene ”rotter” seg sammen, kan en enkel sak bli blåst opp til ufattelige dimensjoner. Når ”ulveflokken” jager, er det så som så med perspektivene. Det viktigste er at man må får et oppslag. Journalistene jubler når andre medier siterer saken. Da er det tid for selvfredstillelse.

Retten mener at Langemyhr-saken burde vært avklart før den havnet i retten. Vi får håpe at mange har lært av denne saken. Dessverre gjelder mange slike saker forhold mellom entreprenører/byggmestre på den enes siden og offentlige byggherrer/selskaper på den andre siden. Det er viktig at alle har ryddige forretningsmessige forhold – og det gjelder hos alle parter.

For mange bedrifter som kommer oppe i slike saker, kan det også oppstå betydelige omdømmeproblemer. Det tar tid å rette opp feilaktige inntrykk som er skapt. Derfor påligger det politiet og Økokrim et stort ansvar når man går til det skritt å fremme en tiltale. Da må man være rimelig sikker på at man har tilstrekkelige bevis i saken.

På den annen side er det selvsagt en trygghet for et hvert sivilisert samfunn at man har et system som slår ned på dem som driver svindel og bedrag.

Økokrim har gitt Byggeindustrien tilbakemelding om det er økoteamet i Oslo Politidistrikt som har hatt ansvar for Langemyhr-saken - og ikke Økokrim.