Slottstak i rute

Omfanget av råteskadene på Slottet er mindre enn antatt.

Etter at en tredjedel av arbeidene på slottstaket er unnagjort, kan hoffsjef Ragnar Osnes fastslå at arbeidene går etter planen, både tidsmessig og økonomisk.

- Råteskadene i bordtaket og i bærende konstruksjoner har mindre omfang enn forventet, sier han.

Skadene er nå nesten helt utbedret under den enorme teltkonstruksjonen som spenner over slottstaket. Den 167 tonn tunge tak-over-tak-konstruksjonen gir flere fordeler og har også sin forklaring i at det er full aktivitet på slottet gjennom hele året.

- Å dekke til alle vinduene i halvannet år ville vært uheldig. Vi slipper også å bore og feste hele stillaset i fasaden. Slottet skal se verdig ut også i byggeperioden. Vi ser ut av vinduene, og vi slipper å belaste fasaden med borehull. Ikke minst er det en beskyttet byggeplass spesielt i vinterhalvåret, understreker Osnes.

Det nye taket vil være energisparende, og det blir mindre problemer med ising.

- Det som skjer i dag er at et varmt loft varmer opp det uisolerte taket, snøen smelter og legger seg langs med gesimsen som store istapper. Det unngår vi med det nye taket, forklarer prosjektleder Oddvar de Brucq i Statsbygg og legger til at de er spesielt opptatt av lufting i den nye konstruksjonen.

- Det som er spesielt her er et ekstra høyt luftelag med lyre på toppen for å få til en skikkelig gjennomlufting, sier han.

Nordre hovedfløy tas først. Her er det et felt med rupanel og et felt med isolasjon.