Kværner får milliardkontrakt på nytt oljefelt

Kværner Verdal har fått en kontrakt på understellet når Lundin skal bygge ut oljefeltet Luno i Nordsjøen. Kontrakten er verdt 1,1 milliarder kroner.

– Understellsproduksjon er en del av Kværners kjernevirksomhet, og jeg er svært glad for at vi har fått denne viktige kontrakten i sterk konkurranse med andre aktører, sier konserndirektør Nina Udnes Tronstad, som har ansvar for nettopp slike understell, såkalte jackets.

Kontrakten gjelder hele byggeprosessen fra konstruksjon og anskaffelse fram til det 14.500 tonn tunge understellet er forsvarlig festet til havbunnen. På det meste vil over 400 personer jobbe med understellet.

Planer for to nye felt
Kontrakten til Kværner ble kjent torsdag, samme dag som operatørselskapet leverte den formelle utbyggingsplanen – en såkalt PUD – for Luno-funnet til Olje- og energidepartementet. Som utbygd felt, vil Luno trolig bli omdøpt til Grieg.

Også Total levert en PUD torsdag. Det franske oljeselskapet skal bygge ut funnet Hild, som også ligger i Nordsjøen.

– Gjennom disse utbyggingene vil to nye selskaper bli operatører for selvstendige felt og dermed styrke aktørmangfoldet i utbyggingsfasen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Han sier utbyggingene er nødvendige for å opprettholde aktiviteten på norsk kontinentalsokkel over tid.

– Må få kraft fra land
Mens Total satser på strømforsyning fra land, skal Lundin få strøm fra gassturbiner på plattformen. Miljøorganisasjonen Zero mottar disse nyhetene med blandede følelser.

– Vi berømmer Total for å ville bygge ut feltet Hild med miljøvennlig strøm fra land. Det er et eksempel til etterfølgelse, sier rådgiver Kari Elisabeth Kaski i Zero til NTB, men så tar skrytet slutt.

– Totals satsing på landstrøm gjør kontrasten til Lundins valg av gassturbiner desto større. Ola Borten Moe har uttalt at han er svært positiv til elektrifisering, og vi mener Luno må få kraft fra land fra dag én. Derfor må departementet nå innstille til Stortinget på at feltet bygges ut med strøm, og ikke med forurensende gassturbiner, avslutter Kaski.