«Russerkulda» lar vente på seg

Frykten for langvarig «russerkulde» er ubegrunnet – iallfall foreløpig. Spinnkaldt kan det bli enkelte steder i innlandet både i nord og på Østlandet, men det blir først ut i neste uke.

– Det skyldes lokale forhold – ikke kulde fra øst. Og det blir ikke langvarig, beroliger vakthavende langtidsmeteorolog på Blindern, Arild Mentzoni.

Men først skal vi igjennom fredagen, og den blir «grei» rent værmessig stort sett over hele landet.

– Stort sett fint vær, delvis skyet og pent i Nord-Norge, kuling utsatte steder. Vestlandet får bygevær med regn og sludd, snøbyger i indre og høyereliggende strøk og mulighet for torden. Østafjells ventes opphold og til dels ganske fint vær – delvis skyet og pent fram til helgen, oppsummerer værmannen.

Hyttetaket bør holde
Lørdag ventes nedbør utover dagen i Sør-Norge sør for Stad. Sludd og regn i kystnære områder.

Midt-Norge og Nord- Norge får en inngang til helgen stort sett uten eller lite nedbør.

Oslo og indre strøk og nordover på Østlandet kan vente snø, men neppe så mye at det truer hyttetaket. Opptil ti cm, antyder meteorologen.

For søndag ser det riktig bra ut på Vestlandet. Også østafjells – Agder, Telemark og Østlandet – blir det bedring utover dagen.

Kortvarig vinterkulde
Neste uke starter rolig stort sett i hele landet. Lokalt litt vind fra Trondheimsfjorden og nordover, ellers opphold og pent vær i hele landet, er kortversjonen.

– Men det blir ganske kaldt, særlig i indre strøk. Kaldest blir det på Østlandet og i Troms og Finnmark. Ned i minus 20 grader eller lavere, sier Mentzoni.

Han utelukker faktisk ikke at kvikksølvet synker helt ned i 30 grader på de barskeste stedene i innlandet.

– Men, altså, kulda blir ikke så langvarig. Når vi passerer midten av neste uke snur det igjen til sønnavind i Sør-Norge, stigende temperaturer og noe nedbør – regn nær kysten, ellers sludd og snø innover i landet. Også i nord kulminerer kulda. Mindre nedbør, men mildere temperatur.

Ingen russerkulde i anmarsj foreløpig, altså. Kulda i indre strøk er «egenprodusert» og skyldes oppklarning og at vinden roer seg, og da blir det gjerne kaldt i indre strøk, ifølge statsmeteorologen.

Men vinteren er jo ikke over.