Vanskeligere å få lån i bankene

Bankene har strammet inn sin praksis når det gjelder lån til forbrukerne. Framover blir det enda strammere, viser utlånsundersøkelsen fra Norges Bank.

Bankene strammet inn kredittpraksisen fra 4. kvartal i fjor, og de rapporterer at de vil stramme ytterligere til i år. Innstrammingen rammer i første rekke boliglån, og utover i året kan dette legge en dempende effekt på boligprisen.

Bankene har også strammet inn på lån til næringslivet, i første rekke lån til næringsbygg.

Tjener litt bedre
Samtidig som utlånspraksis strammes inn, tjener bankene litt mer på utlån til forbrukere og bedrifter, går det fram av sentralbankens undersøkelse, som ble lagt fram torsdag.

– Utlånsmarginen økte både for lån til husholdninger og foretak i 4. kvartal 2011. Fremover venter bankene at utlånsmarginen for lån til både husholdninger og foretak skal fortsette å øke noe, heter det i rapporten.

Bedriftene ble noe mer forsiktige med å ta opp lån i 4. kvartal i fjor, mens etterspørselen etter lån fra husholdningene økte noe.

Undersøkelsen viser også at stadig flere vil ha fastrentelån. Bankene venter at denne utviklingen vil fortsette utover i 2012 på grunn av lave renter på slike lån.

Kan dempe prisvekst
Boligkjøperne rammes når bankene gjør det vanskeligere å få lån. Men foreløpig har ikke eiendomsmeglerne merket den store effekten av dette, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer.

– Veldig mange av dem som kjøper bolig nå, gjør det på bakgrunn av finansieringsbekreftelser de fikk en god tid tilbake. Vi regner med at den endringen vi fikk i retningslinjene sakte, men sikkert vil få konsekvenser utover i 2012. Først i andre kvartal regner vi med en tydelig virkning.

Dreyer sier at det vil ha en dempende virkning på boligprisene hvis det blir vanskeligere å få lån. Samtidig er han spent på hvilken virkning bankenes innstramming vil få for boligbyggingen.

Verre for unge
Pålegget fra Finanstilsynet om økt krav til egenkapital er en av årsakene til bankenes innstramming. Bankene må nå kreve minst 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. Tidligere var kravet 10 prosent. Eiendomsmeglerforbundet er skeptisk til Finanstilsynets påbud:

– Vi får en del meldinger fra førstegangskjøpermarkedet om at unge ikke lenger får lån. Vi mener dette kommer til å skape klasseskiller i boligmarkedet der noen kommer i kategorien boligtapere. Det er dem som ikke oppfyller kravet til egenkapital, men som har en økonomi som ville tåle lån innenfor den gamle grensen. De burde få mulighet til å betale ned egen gjeld i stedet for å leie dyrt, sier lederen i Eiendomsmeglerforbundet.

Rentefall
Bankenes strammere utlånspraksis kan også få virkning for fastsettelsen av styringsrenten fra Norges Bank.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Markets sier til Bergens Tidende at han venter at gjeldsveksten vil falle mot null i løpet av sommeren. Det tror han vi føre til nye kutt i styringsrenten fra Norges Bank.

– Jeg tror sentralbanken først vil kutte 0,25 prosentpoeng i mars, deretter nye 0,25 mot høsten, sier han.

Senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets er litt mer usikker, men skriver i en kommentar at Nordea holder fast ved sitt tidligere anslag på 0,25 prosentpoeng kutt i styringsrenten på rentemøtet i mars.