Vanskeligere å få boliglån

Den varslede innstammingen i bankene når det gjelder utlån, begynner nå å gjøre seg gjeldende. Dette merkes spesielt blant en del yngre lånekunder som er på boligjakt. Det er nærmest umulig å få lån om man ikke har tilstrekkelig egenkapital.

Norges Banks ferske utlånsundersøkelse bekrefter dette. For mange kommer dette ikke overraskende.

Det er blitt betydelig dyrere for bankene å skaffe kapital til utlån. I tillegg har man også fått Finanstilsynets krav om at bankene skal kreve minimum 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. Dette kravet kom sent i fjor høst, og det vil for alvor slå ut i 2012.

Det er mange nye boligprosjekter på gang, og det skal bli interessant å se om alt blir solgt. Interessen for å kjøpe er stor, men da må man også ha evne til å finansiere kjøpet.

Den innstrammingen som nå skjer vil opplagt føre til at den kraftige veksten vi har sett i bruktboligprisene, vil bli lavere. Noen mener at det har vært en alt for kraftig oppgang i boligprisene på brukte boliger. Men i et marked hvor det er underdekning på boliger blir dette konsekvensen i og med at det ikke har vært bygget nok boliger.

Det er all grunn til å følge med i hva som nå skjer fremover. Det vil bli et alvorlig problem dersom det igjen blir stopp i boligbyggingen. Dette er en sak som politikerne også må engasjere seg sterkt i.

I de siste dagene har vi på bygg.no meldt om flere store konkurser i byggenæringen. Så langt er det særlig bedrifter som jobber i anleggsmarkedet som er blitt rammet. Det kan være mange årsaker til konkursene, men en fellesnevner er i all fall at banken har stengt ”kranene”.

Det å drive i anleggsbransjen krever også at man må disponere store og dyre maskiner. Mye utstyr blir leaset, men uansett skal man betale for dette også. Dersom driften ikke gir tilstrekkelig inntjening, betyr det "kroken" på døra.

Om dette indikerer at det blir samme innstramminger for næringslivet som for husholdningene, vet vi foreløpig lite om. Men vi følger med.

Les mer om Norges Bank utlånsundersøkelse her:

http://www.norges-bank.no/no/om/publisert/publikasjoner/norges-banks-utlansundersokelse/q4-11-norges-banks-utlansundersokelse/