Ap trosser vikar-press fra LO

Motstanden mot EUs vikarbyrådirektiv brer om seg i LO. Det får ingen følger for Arbeiderpartiet, som mener kritikerne har en skjult agenda.

– Om LO snur og krever veto mot direktivet, vil ikke det endre vår holdning. Motstanderne mot direktivet frykter noe vi mener det ikke er noen grunn til å frykte, sier Anette Trettebergstuen, Aps arbeidspolitiske talskvinne, til NTB.

I et innlegg hun har skrevet sammen med eksstatsråd Knut Storberget på Arbeiderpartiets nettsider, beskyldes direktivmotstanderne for vikarierende motiver.

– Debatten preges av EØS-motstand og er nesten rensket for det direktivet handler om, hevder de to.

Neste uke skal LO-sekretariatet behandle sin høringsuttalelse til den tiltakspakken som arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har utarbeidet til direktivet. LO-ledelsen har til nå gått inn for å akseptere direktivet, men flere tunge fagforbund krever at regjeringen tar i bruk reservasjonsretten som EØS-avtalen gir rom for.

Departementets foreslåtte tiltak har ikke stagget kritikernes motstand, og onsdag var det demonstrasjoner og politisk streik flere steder i landet. Aksjonistene mener direktivet vil svekke stillingsvernet og føre til økt vikarbruk.

Regjeringspartiet SV har som eneste parti på Stortinget gått inn for et veto mot vikardirektivet. Senterpartiet er ventet å godta en implementering, selv om mange i partiet nærer skepsis.