Tror på reallønnsvekst og rentekutt

Reallønnsvekst, kutt i renta og fortsatt stigning i boligprisene, er bildet som analytikere i DNB Markets tegner for den norske økonomien i 2012.

Uroen i finansmarkedene og usikre utsikter for verdensøkonomien har imidlertid lagt en demper på utviklingen i norsk økonomi. Forbrukere og bedrifter er mer avventende, men de rekordhøye oljeinvesteringene kompenserer for svikten i etterspørsel av andre varer og tjenester.

Lave renter kombinert med en høy reallønnsvekst legger grunnlaget for at vanlige forbrukere også i år vil bruke mer penger.

– Vi stipulerer reallønnsveksten til 3 prosent for 2012, den samme veksten som i i fjor. Dessuten tror vi renta vil holde seg lav lenge, og at det kommer et rentekutt i mars. Boligprisene kommer til å stige, men ikke så mye som i fjor, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til NTB.

Selskapet presenterte onsdag rapporten «Økonomiske utsikter, januar 2012», som tar for seg utviklingen i en rekke land og inneholder prognoser for utviklingen i makro, valuta og renter.

Forbruksvekst
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets sier at inngangen til året blir forsiktig, men etter hvert som uroen gir seg i finansmarkedene kan veksten tilta i andre halvår.

Lave renter kombinert med høy reallønnsvekst legger grunnlag for forbruksvekst, mens investeringer i oljesektoren vil drive veksten fram de neste fire årene.

– Oppgangen i inflasjonen blir treg og konkurranseutsatte næringer vil kunne slite med et høyt kostnadsnivå. Begge deler tilsier at Norges Banks styringsrente kan senkes ytterligere, mener Dørum.

Boligveksten vil avta og med dempet lånevekst og stabil gjeldsgrad trenger ikke Norges Bank å bekymre seg like mye over husholdningenes finansielle risiko.

Mulig løsning
Når det gjelder eurokrisen, sier Dørum at DNB Markets' hovedsyn er at en løsning kan komme i løpet av våren. I så fall kan veksten komme tilbake i annet halvår.

Samlet sett anslås det et fall i brutto nasjonalproduktet i eurosonen på 0,4 prosent i år, og en vekst på 1,3 prosent i 2013.

Det innebærer at arbeidsledigheten kommer til å fortsette å øke, mens lønns- og prisveksten vil dempes noe.

Den europeiske sentralbanken kommer trolig til å kutte renten to ganger i løpet av våren og holde renten på rekordlave 0,5 prosent i hvert fall ut 2013.