LO-sekretariat lener mot vikar-nei

Åtte av ti LO-medlemmer er mot EUs vikarbyrådirektiv. Onsdag streiker ti av forbundene i protest mot direktivet. Det kan gå mot et nei når sekretariatet tar stilling neste uke.

Selv om motstanden er tydelig og kraftig i mange av LOs medlemsforbund, er både LO Stat og Industri Energi positive, mens ett forbund fortsatt sitter på gjerdet.

Dagbladet har loddet stemningen hos 11 av de 15 faste medlemmene i LO-sekretariatet. Åtte av disse vil gå imot det omstridte direktivet. I sekretariatet sitter også lederne for de to forbundene som sier ja.

– Jeg tror LO som helhet vil være imot direktivet og at Roar Flåthen stiller seg bak dette, sier leder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet. Han og de andre motstanderne frykter at det nye direktivet vil svekke den norske arbeidsmiljøloven.

LO-leder Flåthen sier han forstår bekymringen og at sekretariatet stilte en del krav til regjeringen for at LO skulle kunne støtte direktivet.

– Nå foreligger regjeringens forslag til tiltak. LO vurderer disse i en løpende prosess med forbundene og vil ta endelig stilling innen høringsfristen, sier Flåthen.

Et nei fra LO vil sette organisasjonen på kollisjonskurs med Arbeiderpartiets stortingsgruppe, som har stemt for direktiver.