Gassco anbefaler å legge gass fra nord i rør

Nye gassfunn i Barentshavet reiser spørsmålet om hvordan gassen skal fraktes til kundene. Tirsdag offentliggjør Gassco sin anbefaling om å bygge 1000 kilometer rørledning.

Gasscos rapport tar utgangspunkt i fire ulike scenarioer for gassframtiden i nord. Uansett scenario slår Gasscos rapport at det vil lønne seg med en rørløsning for frakt av gass.

– Et eventuelt rør fra Barentshavet kan være i drift i år 2020 og bør ha relativt stor kapasitet for å tilrettelegge for potensielle nye volumer og dermed skape grunnlag for videre utvikling av nordområdene som petroleumsprovins, heter det i rapporten.

Gassco er klar på at det er nødvendig med betydelig leteaktivitet og funn av gassressurser i umodne områder av Norskehavet og Barentshavet. Bare slik kan Norge opprettholde sin sterke posisjon som leverandør av gass til det europeiske markedet. Per i dag dekker norsk gass nesten 20 prosent av behovet i Europa. Mens produksjonen har økt kraftig de siste årene, er den ventet å falle etter 2020. Med nye funn i produksjon og en rørledning tilknyttet det eksisterende rørnettverket vil Norge fremdeles kunne være storleverandør av gass til Europa.