Verste naturskadeår siden 1992

2011 var det verste naturskadeåret på nesten 20 år.

Den statlige naturskadeordningen har så langt fått melding om cirka 3.000 saker fra fjoråret. Dette er tre ganger mer enn gjennomsnittet de siste ti årene. Anslått skadeomfang er på vel 280 millioner kroner.

Fortsatt rapporteres det om mange skader som meldes inn etter stormene i november og desember.

2011 startet som jubileumsår for Naturskadeloven som fylte 50 år, men gikk ut som et rekordår for naturskader.

– Ikke siden nyttårsorkanen på Vestlandet i 1992 har vi sett et slikt omfang som det vi nå ser avtegner seg fra 2011, sier seksjonssjef Gunn Eide i Statens naturskadefond.

Mer omfattende
De siste ti årene har statens naturskadeordning i gjennomsnitt hatt 1.050 erstatningssaker årlig.

– Skadene er også mer omfattende siste året. Vi ser at gjennomsnittsutbetalingen øker fra 70.000 til rundt 90.000 kroner, sier Eide.

Stormflo og flom har vært hyppigste årsak til naturskader i Norge gjennom de siste 30 årene.

De mest omfattende hendelsene var pinseflommen i Hedmark/Oppland, flom i Gaula/Sør-Trøndelag og stormene Berit og Dagmar som særlig gjorde skade langs kysten i vest og nordover.

900 skader etter Dagmar
Knapt 1.300 skader er meldt inn til naturskadeordningen etter pinseflommen fra Oppland og Hedmark, med et foreløpig erstatningsoverslag på vel 120 millioner kroner. Bare fra Midt-Gudbrandsdal er det meldt over 500 saker.

Holtålen i Sør-Trøndelag ble i august rammet av flom i Gaula. Rundt 200 erstatningssaker er varslet til naturskadefondet, med et kostnadsoverslag på om lag 16 millioner kroner.

I begynnelsen av januar er det rapportert om over 900 saker til naturskadefondet som følge av stormene Berit og Dagmar. Det er anslått at skadeomfanget er på over 80 millioner kroner.