Bankene strammer grepet

I de siste dagene har vi hatt flere meldinger på bygg.no om at bedrifter i byggenæringen har gått konkurs – eller at de står i fare for å gå konkurs. Årsaken er at noen bedrifter sliter med underskudd, og det er helt tydelige at smerteterskelen til bankene nå er blitt mye lavere.

Det er mange årsaker til at bedrifter går konkurs, men som oftest er det selvforskyldt.

Mange har tatt på seg for store oppdrag til en alt for dårlig pris. Skjer det så uforutsette hendelser som gjør at driften går dårligere, skal det lite til for at en liten tuve kan velte et stort lass. Mange bedrifter har også ekspandert alt for fort. Det å vokse raskt kan være skjebnesvangert. Ofte er det gründere som lenge har drevet meget godt, men som så tar et litt for langt skritt. Når virksomheten øker, mister man fort oversikt om man ikke passer på å bygge en administrasjon samtidig.

Vi har gang på gang advart byggherrer om å gi ut jobber til den som har det desidert billigste anbudet. Spesielt når det er store sprik opp til nærmeste konkurrenter, bør det brenne et blått lys.

Vi mener at 2012 kan være mulighetenes år for mange bedrifter i byggenæringen, men da må man hele tiden være på hugget. Det er også viktig at byggherrer åpner for at entreprenører kan gi pris på alternative løsninger. Det kan ofte gi et langt bedre resultat enn det man ellers ville ha fått.

Mange uskyldige rammes når en bedrift går konkurs. Slik er det bare. Alternativet ville blitt langt verre for langt flere om dårlige bedrifter gjennom år skulle ha drevet på kreditors regning. Da er det greit at det blir en kort og grei prosess.