Vettløs duppeditt-bruk kan legge hjemmet i aske

Ungdom med mobilen til lading i sengen risikerer mer enn høye telefonregninger: De kan fort legge hjemmet i aske. Ikke bare de unge, riktignok, men de er mest skjødesløse.

Dette viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Hafslund om atferd og kunnskap om el-sikkerhet i Oslo og Akershus. Det er ingen grunn til å tvile på at det samme gjelder også ellers i landet.

Manglende bevissthet om brannsikkerhet og feilbruk av elektriske installasjoner og apparater fører til mange tragedier i norske hjem.

Fire av ti
Fire av ti boligbranner i Norge skyldes feil i anlegget eller feil bruk av elektriske innretninger.

Spesielt de unge bør legge seg dette på minnet: De har mindre respekt for farer ved feilbruk av elektriske duppeditter enn voksne, ikke minst ved tankeløs lading av PC og mobiltelefon mens de sover. De innrømmer det selv i undersøkelsen. At de ofte sovner med mobilen under puta.

Der kan den gå varm. Altfor varm ...

– Ved siden av uforsiktig bruk av elektriske apparater er feil på det elektriske anlegget i boligen den viktigste årsaken til branner. Mer enn hver tredje nordmann sier de ikke har hatt kontroll av det elektriske anlegget i sin bolig, opplyser Frode Remvang, leder av Det lokale eltilsyn (DLE) i Hafslund, til NTB.

PC- og mobilfellen
I 2010 var det 10,5 boligbranner i Norge hver dag. At mer enn 40 prosent er elrelatert, bør være en tankevekker.

– Man utsetter seg selv for stor risiko ved å ha strømkrevende apparater og småelektronikk på mens man sover. Derfor er vi glade for at over halvparten av de spurte ikke bruker vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel om natten, men vi er tilsvarende bekymret over at tre av fire lader mobiltelefoner og oppladbare leker om natten, sier Frode Remvang.

Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner er blant de hyppigste kildene til boligbranner med elektrisk årsak, og bør kun brukes under oppsyn. Å starte denne type apparater for deretter å forlate hjemmet eller legge seg til å sove kan være livsfarlig, sier Remvang.

Bruk også bare elektriske apparater utstyrt med termostat, som kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende, når du er våken – og til stede. Trekk alltid ut støpselet fra stikkontakten om natten, er det klare råd fra fagfolk på området. Norsk brannvernforening har utarbeidet en egen sjekkliste for egenkontroller som det kan være klokt å følge.

Kontrollér anlegget
At mer enn hver tredje nordmann aldri har fått det elektriske anlegget i boligen, kan få dramatiske følger.

– Spesielt anlegg som er eldre enn ti år bør kontrolleres. Folk bør se på stikkontaktene og sikringene sine på samme måte som bilen: La fagfolk gå over den med jevne mellomrom for å se til at alt er som det skal, og skifte deler som er slitt. Det er en billig forsikring mot brann, sier Remvang.

En grei påminnelse, om du skulle være i tvil: Det er eier av boligen som har ansvaret for at det elektriske anlegget er i orden.

Men som en ekstra forsikring er oppfordringen klar: påse at også røykvarsler er i orden og at brannslokkingsapparatet fungerer ...

Om ikke lenge vil også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) lansere en TV-kampanje nettopp om temaet brannsikkerhet i hjemmet.