Kulturminner sterkere med i næringsutviklingen

Kulturminner bør i større grad tas i bruk i nærings- og samfunnsutviklingen, mener Riksantikvaren. Nå etterlyser han konkrete ideer til et eget verdiskapningsprogram for lokal og regional utvikling.

Fakta om verdiskapning på kulturområdet

* Verdiskapingsprogrammet på kulturminneområdet (2006-2010) har vist hvordan kulturminnene i større grad enn i dag kan brukes lokalt og regionalt og bidra til både økonomisk, sosial og miljømessig verdiskaping.

* Riksantikvaren vil derfor videreføre programmet.

* Målsettingen for programmet var å bidra til at kulturminner og -miljøer blir tatt i bruk i utviklingen av lokalsamfunn og næringsliv, utvikle modeller for lokalt samarbeid, spre kunnskap om hvordan bruk av kulturminner og -miljøer fremmer næringsutvikling og styrker lokalsamfunn og regioner og klargjøre forutsetninger for å fremme verdiskaping.

* 12 pilotprosjekter har vært gjennomført på landsbasis.

* Riksantikvaren har bedt fylkeskommunene og Sametinget komme med forslag til ett til to prosjekter.

* Et utvalg prosjekter vil få støtte fra 2013 med inntil 1 million kroner.

* Svarfrist er 1. februar 2012.

(Kilde Riksantikvaren)

Forslagsfrist er satt til 1. februar.

Riksantikvaren vil at verdiskaping skal inngå som et integrert arbeidsområde for kulturminneforvaltningen, i direktoratet så vel som regionalt.

Som et første skritt er fylkeskommunene og Sametinget invitert til å komme med skisser eller konkrete verdiskapningsprosjekter på kulturminnefeltet.

I oppfølgingen vil Riksantikvaren samarbeide med Norsk kulturminnefond.

Vellykkede pilotprosjekter

Riksantikvaren gjennomførte i perioden 2006 til 2010 Verdiskapingsprogrammet på kulturminneområdet som har vist hvordan kulturminnene i større grad enn i dag kan brukes lokalt og regionalt og bidra til både økonomisk, sosial og miljømessig verdiskaping.

I fase en ble 12 pilotprosjekter valgt ut fra et utvalg på 70 søknader. Ikke noe å si på i den lokale interessen, med andre ord.

De utvalgte pilotprosjektene var: Hamningberg, Kystkultur i Nordland, Norsk tradisjonsfisk, Atlanterhavsvegen, Perler i Nordsjøløypa, Odda, Porto Franco, Hammerdalen, Pilegrimsleden, Oppland Valdres, Oppland Gudbrandsdalen, Nærøyfjorden.

Så vellykket var resultatet at Riksantikvaren vil videreføre programmet.

Svarfrist 1. februar

– Riksantikvaren ber om å få tilsendt en til to prosjektskisser innen 1. februar 2012. Vi har forståelse for at det ved oversendelsen tas forbehold om politisk behandling, heter det i en invitt som ble sendt til de to institusjonene i november i fjor.

Riksantikvaren ønsker å støtte et utvalg prosjekter fra 2013 med inntil 1 million kroner per år. Forutsetningen er at fylkeskommunene og Sametinget avsetter minst tilsvarende beløp, i tillegg til eventuelle bidrag fra eiere, andre bidragsytere og samarbeidspartnere.

For et begrenset antall prosjekter vil Riksantikvaren vurdere støtte til igangsetting allerede i 2012.

Dialog og samarbeid

– Riksarkivaren vil arbeide for en kraftfull satsing på verdiskaping fra og med 2013. Gode regionale verdiskapingsstrategier og utvalgte prosjekter som gir interessante og tydelige resultater i flest mulig fylker, er viktige elementer i videreføringen av verdiskapingsprogrammet, heter det i oppfordringen om prosjekter som kan innarbeides i budsjettet for neste år.

– Sentralt i verdiskapingsarbeidet er dialog og samarbeid. Det bør samarbeides med eiere, næringsdrivende, næringsorganisasjoner og myndigheter som har tilretteleggingsansvar for næringsutvikling, skriver Riksantikvaren.

Det forutsettes at fylkeskommunene og Sametinget har en aktiv og forpliktende rolle i de prosjektene som spilles inn. (©NTB)