Siemens og Statnett bygger elektrisk motorvei

Fredag inngår Siemens en avtale på en kvart milliard med Statnett. Avtalen skal bidra til å forvandle strømnettet på Nordvestlandet fra en smal fylkesvei til en robust elektrisk motorvei.

Avtalen omfatter en systemleveranse av elektriske høyspenningsanlegg for den nye 420 kV forbindelsen mellom Ørskog og Fardal på Nordvestlandet.

- En ny forbindelse mellom Ørskog og Sogndal er avgjørende for at vi skal få en sikker forsyning av strøm til Nordvestlandet og Midt-Norge. Forbindelsen gjør det også mulig å få realisert prosjekter med fornybar kraftproduksjon som i dag ligger på vent i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre. I tillegg vil den legge til rette for nyetablering og vekst innen nærings- og industrivirksomhet i regionen, sier konserndirektør i Statnett Håkon Borgen i Statnett.

Verdi på en kvart milliard
Den nye kraftforbindelsen strekker seg cirka 300 kilometer gjennom 15 kommuner på Nordvestlandet. På strekningen skal det bygges seks nye transformatorstasjoner, samt en oppgradering og utvidelse av en stasjon i Ørskog.

Leveransene fra Siemens inkluderer høyspenningsanlegg for 420 kV og 132 kV i alle de sju store transformatorstasjoner på strekningen. Verdien på avtalen cirka en kvart milliard kroner.

Siemens vil i tillegg inngå en egen avtale med Statnett for levering av to store variable shuntreaktorer til to av stasjonene.

- Dette er en stor og viktig avtale for Siemens. Ørskog-Fardal prosjektet er et skritt på veien i Statnett's massive oppgradering av hovedstrukturen i det elektriske nettet i Norge, og inntil 50 milliarder kroner skal investeres i dette sentralnettet frem til 2020. Avtalen vi inngår i dag, viser at Siemens har utstyr, kompetanse og leveringsevne for å være en vesentlig bidragsyter i utviklingen av framtidens sentralnett, sier divisjonsdirektør Nils Klippenberg i Siemens.

Mer grønn energi
På Sunnmøre og i Sogn- og Fjordane er det i dag ikke kapasitet i nettet for å ta inn ny kraftproduksjon. Dermed har over hundre prosjekter innen småkraftverk og annen fornybar energiproduksjon blitt satt på vent. Den nye elektriske motorveien mellom Ørskog og Fardal gjør at disse prosjektene nå kan realiseres.

- En forutsetning for øke produksjonen av fornybar energi, er å ha et nett som tåler økt belastning. Vi er glad for å kunne bidra til en ny elektrisk motorvei som gjør at flere av disse fornybare prosjektene blir realisert, og mer grønn energi når forbrukerne, sier Klippenberg.

Les mer om prosjektet her