Nytt år i sikte

Årsskifte er ei god tid for å blåse opp en tanke eller to. Tre kvinnfolk har inspirert meg de første ukene av året:

Per Arne Bakken

Administrerende direktør i Nordbohus

Andre gjestekommentatorer

Audun Lågøyr, BNL

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Petter Eiken, Skanska

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Dagmar. Vi fikk vindfullt besøk 1.juledag. Hun kom. Ødela for millioner. Og dro. Det så slettes ikke pent ut etter henne. Skal vi tro ekspertpanelene i løssalgsavisene (anbefales dog ikke) så er konklusjonen enda en gang klar før vinden har løyet: «Vi bygger for dårlige. Regelverket må skjerpes».

Populær vitenskap og populær journalistikk, men verken sant eller riktig innfallsvinkel til læring etter de senere års ekstremvær. Klimaguruene Tore Kvande og Kim Robert Lisø i SINTEF prøver å bli klok på Dagmar og sier følgende til Dagens Næringsliv:

«Regelverket kan sikkert forbedres, byggenæringen likeså, men det viktigste Dagmar har lært oss, er at vi må bruke den kompetansen som allerede finnes. Kunnskap om klimaendringer og klimatilpasning må ut til alle aktørene i næringen – også kommunene. De har et klart ansvar for å vurdere konsekvensene av et endret klima. Kompetanse om klimatilpasning er derfor nødvendig for at kommunene skal være i stand til å lage reguleringsplaner og utforme lokale klimakrav som har høyde for disse utfordringene».

Også Erik Solheim trer støttende til fra venstre flanke: Styrk og ansvarliggjør kommunene!

For egen del: I Nordbohus prosjekterer vi slik SINTEF Byggforsk vil det skal gjøres. Selvsagt uten garanti for at huset tåler neste orkan. Men om noe ryker så er det ikke alltid verken huset eller byggereglene som er gale: Det er været som er ekstremt galt.

Kristin. I timene før etterspillet på Lorry gikk NHO-president Kristin Skogen Lund til kamp mot en «for stor, gammeldags og dårlig organisert» offentlig sektor under NHOs årskonferanse. Hun krever omstilling, ikke minst i kommunesektoren og foreslår blant annet en storstilt kommune-sammenslåing.

Sett herfra tror jeg sannelig hun treffer spikeren på hodet. Det er selvsagt forståelig at færre og større kommuner vil gi bedre rammebetingelser. For svært mange bransjer, men ikke minst for kommunene selv. Spør bare Kristiansund, Frei, Aure og Tustna.

For egen del kan det fort bli mer samordnet og effektiv arealplanlegging av slikt. Nettopp det tiltaket vi trenger for å løse to viktige samfunnsoppgaver: Fart i boligbyggingen og bukt med galopperende boligpriser. Two for the price of one på engelsk.

Jeg våger også å tenke tanken på at færre og større tekniske etater gjør byggesaksbehandlingen mer effektiv og styrker kompetansen total sett. Også om klimatilpasning.

Liv Signe. Som trønder kommer jeg fort bare jeg får tenkt meg om. Det ser ut som det er en skaptrønder i Navarsete også; statsråden for de skjerpende, ikke alltid forståelige, og flere unødvendig fordyrende byggetekniske myndighetskrav. På vårparten foreslo hun å fjerne nylig innførte søknadsplikt og ansvarsrett for våtrom i eksisterende boliger. Det skjedde beleilig og hjelpsomt i åpningstalen på Senterpartiets landsmøte, men det er like fornuftig for det. Hun innså vel at kontrollørene har mer enn nok arbeid med å saksbehandle ordinære byggesaker og desto mindre tid til å rydde på badet. Riktig tenkt. Og til slutt riktig gjort.

Også romjula gjorde henne godt: Departementet foreslår at 80 % av nye studentboliger som bygges skal få unntak fra kravene til tilgjengelighet. For det er jo et fåtall som bor på studenthybel livet ut sies det. Riktig tenkt. Og til slutt riktig gjort.

Og når hun nå sitter med rapporten «Tiltak for økt boligbygging i Norge» foran seg (Utført og overlevert 19.desember 2011 av sentrale aktører i boligmarkedet) er det nødvendig å tenke på at boligåret må bli bra. Til slutt.

Ikke minst når Ap-topp og finanspolitisk talsmann Torgeir Michaelsen i dette øyeblikk på nrk.no innrømmer at norsk boligpolitikk er ute av kontroll. «Politikerne har latt det skure og gå litt for lenge. Jeg er ikke sikker på om alle kravene samlet sett har bidratt til å øke boligbygging. Kanskje snarere tvert i mot».

Riktig tenkt til slutt.

Godt nytt år og god helg!