Boligkrise?

Er vi i ferd med å utvikle en boligkrise? Mange vil nok oppsummere det slik. De unge som ikke kommer inn på markedet vil opplagt kalle dagens situasjon i de store byene en krise. Får vi ikke opp tempoet i boligbyggingen vil også langt flere falle utenom de velbemidlede som har mulighet til å kjøpe seg en sentrumsnær bolig.

Det er i hovedsak i Oslo mange nå opplever en knapphet på boliger. Det bygges kort og godt for få boliger, og de som kommer på markedet har en for høy pris. Det finnes flere forklaringer på dette. Noe av årsaken til de høye prisene kan forklares med flere krav og forskrifter som må oppfylles i boligbyggingen. Men ikke minst er høye tomtepriser, som selvsagt kjøper må betale, en viktig årsak til at prisene presses oppover. Inne i tomeprisene ligger ofte også høye utviklingskostnader knyttet til infrastruktur, som regel etter krav fra offentlig instanser. Hovedutforingen er uansett at det bygges for få boliger, og at det er for få tilgjengelig utbyggbare tomter innefor sentrum av de store byene.

Innen 2030 skal det flytte 400 000 personer til Oslo og Akershus. Dette er veldig mange mennesker vi må skaffe et sted å bo. Dersom det i snitt bor to personer i hver boenhet må det skaffes til veie 200 000 boliger. Det er ikke gjort i en håndvending.

Her er det nødvendig å ta nye grep. Ikke minst må det på plass en revitalisert overordnet boligpolitikk. Man må virkelig ta tak i disse utfordringene – og sette opp samlende planer for infrastruktur kombinert med en ønsket boligpolitisk utvikling.

Tidligere denne uken satte de borgerlige ungdomspartene opp en liten teltleir i Oslo for å rette fokus mot det de betegner som en boligkrise. Torsdag kom også Arbeiderpartiet på banen. De har satt ned et boligutvalg som før påske skal komme med konkrete forslag til hvordan det kan bygges flere boliger. Vi håper dette kan være med til å bidra til at det settes enda mer fokus på den gryende boligkrisen.

Vi kan ikke bare gjemme bort problemstillingen og håpe den går over av seg selv. Regjeringen må kort og godt ta sitt ansvar og stake ut en bærekraftig og fremtidsrettet boligpolitikk som tar vekstutfordringene for de store byene skikkelig på alvor.