Fem miljødeklarasjoner til Gyproc

Nylig fikk Gyproc AS den internasjonale miljødeklarasjonen EPD på fem av sine gipsplater.

EPD (Environmental Product Declaration) har blitt stadig viktigere i markedet og fremstår nå nærmest som et krav fra de største byggherrene. EPD’ene blir også et viktig verktøy i møte med andre standarder for miljøklassifisering som for eksempel BREEAM-NOR.

EPD er en fellesstandard som sammenligner produkter og tjenester på tvers av bransjer. EPD står for Environmental Product Declaration og forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng. Næringslivets stiftelse for miljødeklarasjoner står bak EPD i Norge, og stiftelsen ble etablert av NHO og BNL i 2002 etter først å ha deltatt i arbeidet med internasjonal standardisering av miljødeklarasjoner.

– EPD har nærmest blitt et krav fra markedet. Ikke minst fordi offentlig sektor nå har standardiserte miljøkrav ved innkjøp. Derfor er det viktig for Gyproc at vi har fått på plass disse deklarasjonene, sier salgssjef Jan-Erik Engebretsen.

– Vi er også svært fornøyde med å ha fått en ekstern bekreftelse på det vi allerede visste: at våre gipsplater har lave verdier, sier Engebretsen.

En EPD/miljødeklarasjon tildeles på grunnlag av en livsløpsanalyse som følger produktet fra råvarestadiet via produksjon og forbruk til gjenvinning. Hensikten er at kunden skal kunne sammenligne miljøprofiler for ulike produkter. Selve livsløpsanalysen har Gyproc utarbeidet selv med hjelp fra Saint Gobain. Verifiseringen er utført av Østfoldforskning.

EPD er ikke den eneste miljøstandarden i bransjen. I regi av miljønettverket Grønn Byggallianse har et sekstitall av landets ledende aktører i bygg- og eiendomsbransjen stiftet Norwegian Green Building Council (NGBC). NGBCs formål er å implementere det britiske miljøklassifiseringsverktøyet BREEAM til norske forhold. Etter hvert blir oppgaven å BREEAM-sertifisere bygg hvor det er miljøvennlige materialer, godt inneklima, god stedstilpasning og lavt utslipp av miljøskadelige stoffer. En BREEAM-sertifisering vil også omfatte krav til byggevareprodusentene om dokumentasjon på produktene som er inngår i bygget.

For Gyproc er det et uttalt mål å følge med på de miljøkrav som til enhver tid kommer fra markedet og tilpasse seg endringer. EPD’ene blir et viktig verktøy i denne prosessen.