Nå skal det ryddes opp i FDV-kaoset

Både byggevarehandelen og byggevareindustrien engasjerer seg nå sentralt for å rydde opp i misforståelser knyttet til FDV-dokumentasjon som har skapt kaostilstander ute i markedet.

Det var rett før jul at Hey’di-sjef Bjørn Petersen rykket ut på bygg.no og advarte mot FDV-kaos fordi store deler av byggenæringen har fått en feilaktig oppfatning av at alle produkter har et lov- eller forskriftskrav til FDV-dokumentasjon (forvaltning, drift og vedlikehold). Selskapet har fått utarbeidet en juridisk redegjørelse om hva plan- og bygningsloven krever av FDV-dokumentasjon. Den slår fast at et ikke er krav om slik dokumentasjon på forhold som ikke er i overflate, ikke er av teknisk art samt ikke har spesielle vedlikeholdsbehov utover det som antas å være det normale.

Den utløsende faktor for engasjementet til Hey’di var at en kunde ønsket FDV-dokumentasjon på en helt vanlig støpemørtel.

Resultatet er at bruker eller kjøper drukner i irrelevant informasjon og får ikke det en FDV skal være, nemlig en brukerveiledning for bygget eller konstruksjonen.

Siden det hersker kaostilstander på området ute i byggenæringen, sendte han brev til sentrale involverte aktører i byggenæringen og tok et initiativ for å skaffe klarhet i hva som faktisk kreves. Etter utsendelsen har Hey’di-sjefen mottatt en rekke støtteerklæringer.

– Også vi har hatt en del henvendelser fra våre medlemmer der de opplever det samme problemet med at markedet tolker lovkravene svært forskjellig, sier direktør Bengt Herning i Virke Byggevarehandel som er bransjeorganisasjonen til de dominerende byggevarekjedene. Han opplyser at foreningen har oversendt en juridisk uttalelse til Kommunal- og regionaldepartementet hvor man ber departementet gi en tilbakemelding om lovforståelsen er i tråd med myndighetens oppfatning.

Selv om det nå foreligger en vurdering foretatt av en ekstern advokat, mener Herning det er behov for en fellesnorm i næringen basert på lovkravet som rydder opp i forståelsen av lovkravet. Han ser for seg utarbeidelse av en bransjestandard eller en egen NS og signaliserer at byggevarehandelen blir med på et slikt arbeid.

Herning spiller ballen videre til Byggevareindustrien og ber bransjeorganisasjonen om å ta en prat om saken i BNL-fellesskapet på Majorstuen. Selv mener Herning at BAE-rådet som samler nærmest alle berørte parter, kunne være et egnet forum for å få orden på hva som ligger i lovkravet, og hva markedet trenger. Han foreslår at et slikt forum også kunne ta stilling til miljødokumentasjon, og hvordan byggevarer eventuelt skal miljømerkes slik at det blir lettere for brukerne å finne frem til de ønskede grønne produktene. Et slikt ønske fra en stor eiendomsutvikler stod på trykk i Byggeindustriens siste nummer før jul.

Hos Byggevareindustrien har man hatt møte med Hey’di, og byggevareindustrisjef Øyvind Skarholt responderer positivt på henvendelsen fra Hovedorganisasjonen Virke.

– Dette er tydeligvis noe som engasjerer og oppleves som en utfordring, kommenterer Skarholt som kan opplyse at bransjeorganisasjonen før jul foretok en spørreundersøkelse blant sine medlemmer, og nettopp FDV-dokumentasjon og miljømerking scoret høyt for hvilke saker som skulle prioriteres.

Byggevareindustrien tar en runde på saken internt i BNL for å avklare hvilke bransjeorganisasjoner som er berørt. Han påpeker at BNL sitter på miljøekspertise gjennom Rannveig R. Landet som er direktør for miljø og energipolitikk i landsforeningen.

– Vi vil så sette oss ned og lage et løp for utarbeidelse av en slik bransjestandard, og så får det bli en vurdering under prosessen om BAE-rådet er den rette instansen for å kjøre saken, sier Skarholt.

– Det er viktig å rydde opp i hva som kreves og hva som kreves når. Og det er videre viktig at løsningen blir enkel for aktørene å bruke i hverdagen, fremholder Skarholt.

Også Byggevareindustrien ser at økende oppmerksomhet på miljø- og energieffektivisering fordrer at det må bli enklere for prosjekterende og kjøpere av byggevarer å finne frem til de miljøriktige produktene.

– Her må vi legge til rette for brukervennlig system med minst mulig dobbeltregistrering, avslutter han.