Skanska bygger Midgardsormen

Skanska er nå valgt til å bygge den nest siste delen av Midgardsormen som skal håndtere avløp fra bebyggelsen i Bjørvika, sikre bedre vannkvalitet i nedre del av Akerselva, indre havnebasseng og i Oslofjorden.

Kunden er Oslo Kommune, Vann- og avløpsetaten.

Midgardsormen er det betegnende navnet på et av de største vann- og avløpsprosjektene i norsk historie.

Midgardsormen er navnet på den enorme ormen som i den Norrøne mytologien omkranset menneskenes verden, og som etter at æsene kastet han i havet vokste seg så stor at den omsluttet hele Midgard og kunne bite seg selv i halen.

Nå blir ikke Oslos variant av Midgardsormen like omfattende, men den vil strekke seg fra Bekkelaget, via Bjørvika til Jernbanetorget/Grev Wedels plass/deler av Hovinbekken og via Akerselva til Kuba på Grünerløkka. Midgardsormen er et viktig prosjekt for Oslo kommune for å modernisere avløpssystemet i indre by og betjene den nye bydelen Bjørvika med avløpsanlegg.

Samtidig er prosjektet blant Oslo kommunes viktigste miljøtiltak. Det eksisterende avløpssystemet fra 1800-tallet har ikke tilstrekkelig kapasitet til å håndtere store nedbørsmengder, som fører til at kloakk renner direkte ut i Akerselva og fører til uakseptabel vannkvalitet i Bjørvika etter nedbør.

Skanska er nå tildelt det nest siste av åtte delprosjekter (delprosjekt G). Entreprisen er delt inn i fem delstrekninger og omfatter alle arbeider med legging av rør fra innløpet av Akerselva-kulverten på Vaterland og opp til Midgardsormens yttergrense ved Arkitekthøgskolen.

Prosjektet vil bli gjennomført som et internt arbeidsfelleskap mellom Marthinsen & Duvholt AS, Entreprenørservice AS og Skanska City Builder Oslo.

- Vi sitter på unik kompetanse internt i Skanska. Spesiallistselskapene våre, Marthinsen & Duvholt og Entreprenørservice, er med på å ytterligere øke den totale kompetansen vår med sin kjernekunnskap på kjernekunnskap på VA- arbeider og spuntarbeider, sier Anne Mürer som er regionsdirektør i Skanska City Builder Oslo.

Kontraktssummen på hovedentreprisen er 168 mill. NOK og byggetiden er fra februar og to år utover.