BNL støtter ungdommens klimaforlik

Lederne for for Natur og Ungdom, AUF, Senterungdommen, Unge Venstre, Sosialistisk ungdom, KrFU, Rød Ungdom og Unge Høyre har gått sammen om Ungdommens klimaforlik, som tar til orde for ambisiøse utslippskutt og konkrete tiltak for å få ned de norske CO2-utslippene.

– Ungdomspartiene viser at det er mulig å bli enige om ambisiøse utslippskutt og konkrete tiltak for å få ned de norske CO2-utslippene, sier Olav Magnus Linge, leder for Sosialistisk Ungdom.
Ungdommens klimaforlik setter ambisiøse mål om at Norge skal redusere utslippene med 40% innen 2020.

Organisasjonene viser til at Regjeringen skal legge frem en ny klimamelding i år, som skal stake ut kursen for klimapolitikken de neste årene. De tar til orde for politiske virkemidler som utløser tiltak som gir tilstrekkelige utslippskutt. Her er noen av hovedpunktene som berører byggenæringen:

* Det settes et mål for energieffektivisering i Norge som følger opp Arnstad-utvalgets anbefaling om å redusere byggsektorens energiforbruk med 10 TWh innen 2020 og halvere forbruket innen 2040
* Byggeteknisk forskrift må revideres for nye energistandarder i 2013
* Innføre sjablongmessig støtte eller skattefradrag for støtte til energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse
* Lavenergiutvalgets anbefaling om 20 prosent spesifikk energieffektivisering i industrien, utover generell teknologiutvikling, implementeres i klimameldingen
* Minst 50 prosent av spillvarmen skal utnyttes innen 2020
* Hvite sertifikater skal utredes

– Det er svært oppløftende at en så bred gruppe ungdomspartier setter disse sakene på dagsorden og er enige. Energieffektivisering av bygningsmassen og omlegging til fornybare energikilder er sentralt for å nå lavutslippssamfunnet. Vi støtter derfor helhjertet opp om deres krav om et konkret mål for energieffektivisering av Norges bygningsmasse, sier Rannveig Landet, direktør Miljø- og energipolitikk i Byggenæringens Landsforening.