Hver fjerde kommune uten strømberedskap

Én av fire kommuner mangler beredskapsplan for strømbrudd, viser en ny undersøkelse. Det bekymrer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som krever at alle kommuner utarbeider beredskapsplaner basert på risiko- og sårbarhetsanalyser.

– Med tanke på de store utfordringene ved langvarig bortfall av strøm, er det bekymringsfullt at så mange kommuner ikke har planlagt for slike situasjoner, sier avdelingsdirektør Per K. Brekke i DSB.

Tall fra undersøkelsen tyder på betydelige svakheter i nødstrømskapasiteten på en rekke områder. Blant annet fremkommer det at to av fem kommuner mangler nødstrømsaggregater til administrasjonen, der kriseledelse normalt utøves.

– Dette er betenkelig ettersom en velfungerende kriseledelse er en forutsetning for å kunne håndtere større uønskede hendelser. Tilgang til alternative strømkilder kan redusere sårbarheten og opprettholde viktige samfunnsfunksjoner til strømmen er tilbake, sier Brekke.

Også innenfor viktige områder som pleie og omsorg synes det å være svakheter når det gjelder nødstrømskapasitet. Kun halvparten av kommunene oppgir at de vil være i stand til å opprettholde akseptabel innetemperatur på alle sine sykehjemsplasser under et langvarig bortfall av strøm ved temperaturer under frysepunktet.

På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet skal DSB utrede kommunenes beredskap mot strømbrudd. Rapporten skal foreligge i mars.