Store bøter til bedrifter med ulovlig ansatte

Flere bedrifter i Rogaland, blant dem Stavanger universitetssjukehus, har fått bøter på flere hundre tusen kroner for å ha ansatt personer uten arbeidstillatelse og med avslag på sine asylsøknader.

Stavanger universitetssjukehus (SUS) må betale en bot på 350.000, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi vedtar forelegget. Da vi ble gjort oppmerksom på lovbruddet, avsluttet vi straks vårt arbeidsforhold. Vi endret også rutinene, slik at dette ikke skal skje igjen, sier informasjonssjef Maiken Jonassen ved SUS.

Solabakeren AS har fått et like høyt forelegg for å ha nektet å sparke en mann fra Eritrea. Mannen har vært ansatt siden 2004, men da han i august 2010 fikk endelig avslag på asylsøknaden, fikk han ikke skattekort og heller ikke lov til å jobbe i Norge. Bedriften jobber nå med å avslutte arbeidsforholdet.

Over 30 firmaer
I høst ba politiet i Rogaland statsadvokaten bøtelegge 32 firmaer for til sammen 5 millioner kroner for å ha hatt asylsøkere med avslag på lønningslista. Den største boten er på 500.000 kroner. Det er til sammen 74 personer i de 32 bedriftene som nå har fått foretaksbøter.

– Vi har regnet på det og kommet fram til at de 74 personene jobber 113 årsverk ulovlig. Men det er ikke disse personene som må betale bøtene, heller ikke den enkelte eier, men bedriften som sådan, sier politiadvokat Øystein Paulsen i Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

– Arrogant
Generalsekretær Seher Aydar i Rød Ungdom mener det er arrogant av regjeringen å la være å gripe inn i saken.

– Regjeringen tvinger folk til å jobbe svart. Forsøk på å gjøre det på en ordentlig måte og betale skatt blir straffet, sier Aydar.

Hun tror andre tiltak enn bøter må til for å hindre folk i å arbeide svart, og påpeker at flere kommuner har gått inn for arbeidstillatelse til asylsøkere og ureturnerbare flyktninger.

Lukkede mottak
Fremskrittspartiets Morten Ørsal Johansen mener de som ansetter asylsøkere med avslag er med på å undergrave asylinstituttet, fordi de med avslag, men med jobb stimuleres til å bli i landet.

– De såkalte papirløse skal være i lukkede mottak fram til retur til hjemlandet, eller det landet de kom fra før de kom til Norge. Lar man disse få jobb, bryter man flere lover, sier Johansen, som Frps innvandringspolitiske talsmann.

500.000
Den største boten er på 500.000 kroner og er gitt til et firma som har hatt ti ulovlig ansatte i til sammen ti år.

De fleste bedriftene har virksomhet innen renhold, transport, bygg og anlegg og hotell og restaurant.

– Noen av de 32 bedriftene har hatt papirløse på lønningslistene sine helt tilbake til begynnelsen av 2000-tallet, og da blir de bøtelagt for alle disse årene, forteller politiadvokat Paulsen.