Færre store skader i 2011

Kommunene har i 2011 vært spart for de store skolebrannene som preget skadestatistikken i 2010. Samtidig har vannskadene gått ned til et mer normalt nivå, viser ferske tall fra skadeåret 2011.

Med unntak av terrorhandlingene 22. juli har ikke KLP hatt eiendomsskader på over 10 millioner kroner. Men et større antall brannskader i intervallet 2-10 millioner gir utslag på erstatningsstatistikken, som ser ut til å ende på drøyt 70 millioner kroner.

- Erstatningsutbetalingene har gått vesentlig ned sammenlignet med i fjor, da en del store brannskader førte til erstatningsutbetalinger på 324 millioner. Vi gleder oss over at vi ser færre skolebranner i år, og tror dette kan henge sammen med skolebrannaksjonen vi gjennomførte i fjor høst, med befaring og informasjon på 360 skoler, sier avdelingsleder i KLP Skadeforsikring, Lars Wiig.

Vann- og frostskader
KLP har hatt en klar nedgang på vann- og frostskader. I 2010 ga slike skader utbetalinger på vel 122 millioner kroner, mens i 2011 blir utbetalingene halvert til drøye 61 millioner kroner.

- Vinteren 2011 var kald, men samtidig lå det en del snø som isolerte, slik at vi på langt nær så det store antallet frostsprengskader som ekstremvinteren 2010. Utbetalingssummene på vann- og frostskader gikk en god del ned sammenlignet med fjoråret, slik at for KLP ble 2011 nærmest et normalår, forteller Wiig.

Ifølge tall fra FNO har antall vannskader økt mye de siste årene. Det forekommer i snitt en vannskade hvert sjuende minutt, viser bransjestatistikken.

Våt og vill årsavslutning
Etter orkanen Dagmar i romjula 2011 har KLP Skadeforsikring fått inn i underkant av 200 skader, mot om lag 40 som følge av uværet Berit. Noen få av Dagmar-skadene er større skader med en antatt kostnad på mellom 500 000 og 3 millioner kroner.

FNO beregner en gjennomsnittlig skadekostnad på Dagmar-skadene til 60 000 kroner, basert på tidligere erfaringer. Skadene som er meldt inn til KLP vil med en slik beregning medføre en samlet erstatningsutbetaling på om lag 12 millioner kroner.

Forsikringsselskapene har så langt fått inn 9400 skademeldinger som følge av orkanen Dagmar. Anslått samlet erstatningsbeløp for de innmeldte skadene er 564 millioner kroner, ifølge FNO.