Dagmar gjorde mest skade i Møre og Romsdal

Orkanen Dagmar gjorde mest skade i Møre og Romsdal, der forsikringsselskapene anslår skadene til å koste 290,5 millioner kroner.

Fra fylket har det kommet inn 4.842 skademeldinger, altså over halvparten av det totale antallet, opplyser Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

Også Sogn og Fjordane ble hardt rammet, og skadene her anslås å beløpe seg til 124,3 millioner kroner fordelt på 2.071 skademeldinger.

På lista over erstatninger følger så Sør-Trøndelag (47,9 millioner), Oppland (20,4 millioner), Akershus (16,6 millioner), Hordaland (15 millioner), Hedmark (11 millioner) og Nord-Trøndelag (10,6 millioner).

9.400 skademeldinger
Svalbard er det eneste området i landet som det ikke er kommet inn skademeldinger fra. Totalt for hele landet har det kommet inn 9.400 skademeldinger med krav om erstatninger til en anslått sum på 564 millioner kroner etter Dagmars herjinger.

– Møre og Romsdal er også det fylket som er hardest rammet året sett under ett, med mer enn 300 millioner kroner i anslått erstatning etter naturskader, forteller kommunikasjonssjef Tonje Westby i FNO.

Oppland er nummer to på lista, med erstatninger for 239 millioner kroner, så følger Nordland (191,3 millioner).

2011 ble det verste naturskadeåret siden 1992. Samlede erstatninger ser ut til å bli nær 1,5 milliarder kroner.

I tillegg til tallene fra naturskadeforsikringen, som dekker bygningsskader og skader på løsøre, kommer utbetalinger fra øvrige forsikringer utover det som dekkes av poolen, for eksempel dekning av redningsutgifter, avbruddstap og bil- og båtskader. Statens naturskadefond utbetaler erstatninger som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.

Dyrt for nettselskapene
En prognose fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at nettselskapene må betale 100 millioner kroner direkte til strømkundene, skriver Dagens Næringsliv.

Når strømbrudd varer lenger enn 48 timer, har nettkundene krav på 2.700 kroner, pluss 1.300 kroner for hver dag utover 72 timer.

I tillegg kan nettselskapene bli straffet ved at de må redusere inntektene med 300 millioner kroner gjennom en ordning som kalles Kile (kompensasjonsordning for ikke levert energi).

– Kile er et system der vi får inntektstap dersom vi har avbrudd. Det er en straff der vi taper inntekter, sier nettdirektør Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi.

Skogskader
Siste anslag er at 700.000 kubikkmeter skog er blåst ned under uværet, opplyser Statens landbruksforvaltning (SLF). Dette baserer seg på rapporter fra fylkesmennene, Skogbrand Forsikring og Skogeierforbundet. Omfanget er ventet å øke noe, ettersom en del skader fortsatt kan være uoppdaget.

– Vi oppfordrer derfor skogeiere til å gå ut og få oversikt over skader i egen skog, sier seksjonssjef Per Guldbrand Solli i SLF.

Skadene er spredt over store deler av Sør-Norge, og over halvparten er registrert på Østlandet. Utfordringene er likevel størst på Vestlandet, der skogen ikke er så lett tilgjengelig, driftsapparatet lite utbygd og færre har forsikring.

Vindfallområder som ikke blir ryddet, i kombinasjon med en høy barkbillepopulasjon fra før av, vil gi økt risiko for barkbilleskader, minner SLF om.