Halstensen trygg på god BNL-utvikling

– Om vi har en ny leder på plass i BNL til våren eller til sommeren eller først ved neste nyttår, så kommer landsforeningen til å utvikle seg positivt uavhengig av dette.

Det er en offensiv og optimistisk Jan Halstensen, styreleder i BNL og til daglig adm. direktør i Saint-Gobain Byggevarer/Weber som sier dette til Byggeindustrien.

Det var på BNLs styremøte 4. januar at Ketil Lyng annonserte at han hadde andre planer for livet fremover etter å ha vært sykemeldt en tid. Umiddelbart satte styret ned en arbeidsgruppe som frem til neste styremøte i februar skal legge frem en sak om hvilke kriterier som skal vekstlegges når ny BNL-sjef skal rekrutteres samt hvordan rekrutteringsprosessen skal gjennomføres.

Arbeidsgruppen består av styreleder Jan Halstensen og styremedlemmene Dag Andresen fra Veidekke Entreprenør samt Torill Wollebekk fra Blikkenslagermestrene Henry Hansen og Sønn.

– Vi har av naturlige grunner ikke hatt noen debatt om hvilken type person vi ser for oss. Alle spørsmål om profil og personlighet, om vedkommende skal rekrutteres utenfra eller fra byggenæringen er ting som vi i arbeidsgruppen skal diskutere oss frem til svar på i løpet av januar måned, fremholder Halstensen som opplyser at gruppen også skal ta stilling til om det skal benyttes eksterne ekspertise i form av hodejegerfirma i den videre ansettelsesprosessen.

– Vi skal finne en god leder, og vi skal bruke den nødvendige tiden på nettopp å få til dette. Min erfaring fra tilsvarende prosesser i andre sammenhenger er at det alltid er bra med tilstrekkelig tid, sier Halstensen som påpeker at BNL tross alt er i en heldig situasjon når man først kommer opp i en situasjon med en rask avgang av daglig leder.

– Vi trenger ikke rushe ansettelsesprosessen. Da Ketil Lyng først ble syk, skjedde dette parallelt med at Arne Skjelle skulle gi seg som daglig leder og fortsette med andre oppgaver i bransjeorganisasjonen Byggevareindustrien. Dermed kunne vi hente inn og konstituere som BNL-sjef en av de mest erfarne bransjedirektørene. Han kjenner byggenæringen bedre enn de aller fleste. Videre har han tillit og oversikt i alle miljøer både internt og eksternt. Når så Lyng valgte å trekke seg står, vi igjen i en den heldige situasjon at Skjelle kan konstitueres til ny BNL-sjef er på plass, opplyser Halstensen.

Halstensen frykter ikke på noen måte at lederskiftet stopper det han karakteriserer som en pågående positiv utviklingsprosess i landsforeningen.

– Det er en tydelig forankring i styrende organer på at BNL ikke er noe konsern, men en medlemsorganisasjon. Det betyr at bransjeorganisasjonene er helt sentrale. Videre er det en forankret strategi for landsforeningen hvor kjerneområdene ligger fast. Disse er arbeidsgiverservice, næringspolitikk og kompetanse/rekruttering. Mange gode resultater er levert så her er vi på et riktig spor, sier han og fortsetter:

– Videre har vi lagt trykk på ytterligere satsninger gjennom prosjektarbeid på spesielle fokusområder som er forankret i styret, og for 2011 og videre i 2012 er dette infrastruktur og energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse. Siden det har skjedd mye positiv utvikling på infrastruktur, kan det godt være at styret på slutten av inneværende år vil ønske å få ekstra trykk på et nytt spesielt satsningsområde som det er enighet om, sier han.

Halstensen avviser alle spørsmål om at BNL for tiden er inne i en turbulent situasjon som kan få skjenesvangre konsekvenser.

– Styret og jeg er overbevist om at BNL vil videreutvikle seg i 2012 uavhengig av om ny sjef kommer på plass raskt eller sent. Jeg er ikke på noen måte redd for fremtiden for BNL. Vi er sterke på kjerneområdene og er i stand til å sette spesielt trykk på enkeltsaker som vi synes er viktige, slår han fast.

Han kan opplyse at han har snakket med den norske Skanska-sjefen Petter Eiken som har gått ut i media og lansert tanker om en ny forening basert på ledende entreprenører og rådgiverfirmaer.

– Her tror jeg eiken er blitt misforstått. Vi er enige om at BNL representerer en stor del av byggenæringen, men at det fortsatt er andre sterke miljøer som ikke inngår i landsforeningen. Spørsmålet er derfor egentlig om det er mulig å videreutvikle samspillet med eksempelvis RIF. Dette kan eksempelvis skje via prosjektarbeid, foreslår Halstensen som presiserer at partene må være enig om at dette er til felles beste for byggenæringen.

Han er også optimistisk med hensyn til Byggmesterforbundet som har signalisert at en utmelding av BNL kan være aktuelt.

– Måten vi gjør ting på nå i BNL, tror jeg er i tråd med hvordan det tenkes i Byggmesterforbundet, avslutter han.