Ha fokus på S-en

Torsdag ble NHOs årskonferanse arrangert i Operaen i Oslo. Et av hovedpoengene her var økt og bedre bruk av private aktører i offentlig sektor.

Skanskasjef Petter Eiken var relativt alene som representant for byggenæringen på scenen - det burde vært flere. Han kom blant annet inn på viktigheten rundt å benytte OPS-modeller i samspillet mellom offentlige og private aktører.

Utfordringen synes, med denne regjeringen, å ha blitt at OPS (Offentlig-Privat Samarbeid) nærmest er blitt et fyord. Regjeringen Stoltenberg har i stor grad, med noen få unntak, tatt til orde for at OPS er helt meningsløst i en nasjon så rik som Norge. Byggenæringen har flere ganger pekt på at det ikke er finansieringsbiten i OPS som er det essensielle. Legg fokus over på S-en i OPS; samarbeid – det er nemlig det ordet som er nøkkelen her.

Dette la også Eiken vekt på fra scenen i Operaen. Tidligere på dagen hadde Jens Stoltenberg snakket om OPS-modellen, men til Eikens store fortvilelse hadde statsministeren nok en gang fokusert på finansiering og ikke samarbeidsfordelene.

Altfor ofte blir det konflikter i store offentlige utbyggingsprosjekter, og det først og fremst fordi det velges gjennomføringsmodeller som ikke i stor nok grad bygger opp til samarbeid. De private utbyggerne er blitt mye flinkere til å skygge unna den type konfliktmodeller og går heller inn på samarbeidsmodeller. Noen offentlige instanser er på glid, mens andre ikke ønsker å høre på velmente råd.

Veidekkesjef Terje R. Venold sier det slik i sin blogg: ”Jeg har ett råd til alle i regjeringen. Skal vi ta vare på velferden og realisere landets ambisjoner, så må de ideologiske skylappene bort. Mistillit må erstattes med tillit og kompetansen må brukes der den er.”

Vi håper at offentlige utbyggere, med regjeringen i spissen, hører på de mange erfarne personlighetene i byggenæringen som ønsker mer bruk av samarbeidsmodeller – det vet nemlig så inderlig godt hva de snakker om.