Ber om skjerpede krav til opprydding

Maskinentreprenørenes Forbund ber om skjerpede offentlige krav til opprydding av stormherjet skog.

Jule- og nyttårshelgens uvær har ført til mye stormskadet skog rundt om i landet. Livsviktig infrastruktur i form av veier, el- og teleforsyning er fullstendig ødelagt av nedblåste trær der hvor stormene har herjet som verst. Behovet for hogst- og oppryddingsarbeid er formidabelt. Forsikringsselskapet Skogbrand anslår pr. 5. januar skadet volum bare for sine kunder til 3-400.000 kubikkmeter.

- Dessverre er lovverket på dette området mangelfullt. Utover krav til personlig verneutstyr stilles det i dag få krav til personer som beveger seg inn i et stormherjet skogsområde. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) oppfordrer både Landbruks- og matdepartementet og Arbeidsdepartementet om å skjerpe kravene til både kompetanse og maskinell innsats ved opprydding av vindfall, sier Einar Østhassel, seksjonssjef i MEF Seksjon Ressurs og Miljø.

- Av erfaring fra tidligere oppryddingsarbeid i stormskadet skog i både inn- og utland vet vi dessverre at menneskeliv kan gå tapt. Opprydding i skog krever spesialistkompetanse, og MEF mener at slikt arbeid kun må tillates utført av profesjonelle aktører som kan dokumentere relevant praksis og tilfredsstillende kvalifikasjoner. Både Skogbruksloven og ”Forskrift om arbeidsmiljølovens anvendelse på virksomhet i jordbruk og skogbruk som ikke sysselsetter arbeidstaker” kan fungere som gode verktøy for å heve kompetansenivået i skogbruket og styrke fokuset på helse, miljø og sikkerhet. Det bør innføres som krav at personer som skal arbeide med skogrydding gjennomfører offentlige godkjente kvalifikasjonskurs, understreker Østhassel.

- Når det gjelder rydding av vindfall av det omfang man nå ser, mener MEF at slikt arbeid må skje etter offentlig anvisning, for eksempel av Fylkesmannen, da behovet for faglige kompetanse og fokus på HMS er høyst påkrevd. Opprydding av stormherjet skog bør i utgangspunktet alltid vurderes utført maskinelt og sikret deretter. Arbeid av denne typen må ikke være gjenstand for frivillighetsordninger eller overlates til den enkelte skog- eller grunneier uten etter avtale om bruk av profesjonelle aktører, avslutter Einar Østhassel.