Tror på boliginvestering

En fersk befolkningsundersøkelse fra GARANTI Eiendomsmegling viser at to av tre personer mener bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest.

I undersøkelsen som er foretatt blant et utvalg på 1900 personer i Norge holder 67 prosent en knapp på bolig som den beste langsiktige investeringen, mens 16 prosent sier det samme om bankinnskudd. 5 prosent mener investering i aksjer eller obligasjoner er den beste investeringen. Andelen som mener bolig er den beste investeringen har holdt seg stabil det siste året. I en tilsvarende undersøkelse fra i vår mente like mange som nå at bolig er den beste investeringen, mens 65 prosent mente det samme for ett år siden.

- Folk mener at bolig er en god investering, og denne oppfatningen holder seg over tid. Boligprisene har steget med nærmere 10 prosent i året gjennom de siste 10 årene, og selv med den økonomiske uroen vi ser i Europa for tiden kommer boligprisene sannsynligvis til å fortsette å stige fremover, spesielt i byene. Bolig er en nødvendighet for de fleste, og investering i bolig gir også god avkastning, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i GARANTI Eiendomsmegling.

Undersøkelsen viser også at 53 prosent tror at prisene på boligeiendom vil øke de neste 12 månedene, mot 55 prosent på undersøkelsen fra i vår, og 62 prosent for ett år siden. 10 prosent tror prisene vil falle, 28 prosent tror prisene vil være uendret, og 8 prosent er usikre.

I tillegg mener 40 prosent at det nå er et godt tidspunkt økonomisk sett for folk flest å investere i bolig, mens 23 prosent mener det motsatte. Dette er nesten identisk sammenlignet med den forrige undersøkelsen, men noe lavere enn for ett år siden da 52 prosent mente det var et godt tidspunkt å investere i bolig.

- Sett i lys av stigende boligpriser, lave renter, lav arbeidsledighet og at norsk økonomi generelt er sunn til tross for det som skjer i Europa, er det ikke overraskende at mange mener at det nå er et gunstig tidspunkt for å kjøpe bolig. Samtidig er folk våkne og får med seg det som skjer utenfor Norge, og dette har kanskje bidratt til en noe større usikkerhet, sier Drogseth.

I undersøkelsen oppgir 8 prosent av Norges befolkning at de har et boliglån som utgjør mer enn 80 prosent av verdien på boligen. Blant de som typisk er i etableringsfasen (de mellom 30 og 39 år) er andelen 16 prosent. I de tilsvarende undersøkelsene fra i vår og for ett år siden var andelene i hele befolkningen henholdsvis 9 og 12 prosent, og blant de i etableringsfasen var andelene henholdsvis 20 og 23 prosent. I tillegg oppgir 30 prosent av hele befolkningen at de ikke har boliglån. Dette er en oppgang fra 27 prosent sammenlignet med ett år siden, og er like mange som i vår.

- Tallene vitner om en sunn økonomi hos boligeiere. Belåningsgraden blant de som har boliglån er lav, og trenden det siste året er at belåningsgraden synker. Folk er flinke til å betale ned på lån, samtidig som stigende priser gir lavere belåningsgrad. Prisstatistikk fra GARANTI viser at prisene på borettslagsboliger har steget med 9,1 prosent i 2011. Tall fra EFF og NEF viser at prisene på boliger formidlet gjennom Finn.no har steget med 8,5 prosent i samme periode.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco i november/desember 2011 blant et tilfeldig utvalg av 1900 personer i befolkningen.