Store bedrifter fokuserer på energieffektivisering

Større norske bedrifter satser på å kurse egne ansatte i energieffektivisering. Slik ruster de seg til å takle utfordrende økonomiske tider.

- Både omsetning og antall deltakere på våre KNX-grunnkurs økte med 25 prosent i 2011 i forhold til året før, uttaler kursansvarlig Tommy Aksnes hos Schneider Electric.

Dette bare bekrefter den tydelige økningen på etterspørselen etter kurs og løsninger for energieffektivisering som energispesialisten Schneider Electric har registrert de siste årene.

Statoil, Wärtsilä og Hamworthy Oil & Gas Systems AS er noen eksempler på selskap som enten ønsker å effektivisere for å spare energi i sine bygg/plattformer eller å gjøre prosesser mer energieffektive.

Gir fordel i anbudskonkurranser
Sertifiseringskurset innen KNX ”KNX basic course” er den som tiltrekker mest. Kurset er internasjonalt godkjent av KNX Association og avsluttes med eksamen. Sertifiseringen medfører oppføring i en internasjonal database og gir rett til å bruke KNX-partner-logo på firmaets websider. Dette skal være et bevis for at firmaet har en kompetanse innen KNX-systemet, hvilket gjør det til en foretrukket aktør i anbudskonkurranser.

- Kursene om KNX er så populære at vi måtte sette opp totalt seks ekstra kurs i 2011 og enda ett er allerede satt opp i mars 2012, påpeker Aksnes.

Faller i smak
I sin evaluering gir kundene en snittkarakter over 4, hvor 5 er best. Kundene vurderer da kursinnholdet i forhold til forventningene, kursleders evne til å formidle stoffet, kursdokumentasjon samt kursets totale nytteverdi.

- Kursene holdes primært i Vestby, men flere og flere arrangeres hos kundene - når volumet er stort nok. Vi har for eksempel holdt kurs for Wärtsilä på Stord, Statoil i Bergen og Syd Varanger Gruve i Kirkenes, fortsetter Aksnes.

Energieffektiviserer også industriprosesser
Andre kurs som har blitt veldig etterspurt, er de som fokuserer på bruk av og kunnskap om frekvensomformere (grunnkurs og videregående kurs).

- Norsk industri er opptatt av å kunne styre bruken av energi i sine bygg og anlegg. Gjennom kursing av egne ansatte innen bruk av frekvensomformere og PLS-er sikter våre kunder på bedre ressursutnyttelse i form av energisparing i industriprosesser. Kursene fokuserer mye på applikasjoner hvor frekvensomformere kan bidra til både å spare energi og redusere slitasje på motorer og utstyr. Vi snakker for eksempel om kransystemer, vann- og avløpsanlegg samt pumpe- og vifteapplikasjoner.

Betydelig oppsving ble registrert også når det gjelder de årlige, pålagte fagkursene innen førstehjelp og FSE (Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg).