En utfordrende stilling

Torsdag ble det kjent at Ketil Lyng fratrer som administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL). Samtidig starter jobben med å finne hans etterfølger.

Den erfarne bransjemannen Arne Skjelle har ledet BNL siden Lyng ble sykemeldt i november i fjor. Skjelle kommer også til å styre skuta frem til en ny leder er på plass for å lede organisasjonen videre.

Det er ingen tvil om at det er en utfordrende og krevende posisjon å lede BNL, som er en av landets største og viktigste landsforeninger. Det er flere og til dels motstridende interesser som skal ivaretas gjennom de mange og sterke bransjeforeningene. Det er mange hensyn å ta og en rekke krav som skal oppfylles.

Derfor er det viktig å få plass en person som evner å samle hele næringen til å dra i felles retning. Det er slett ikke sikkert måten BNL har arbeidet på frem til nå, er det riktige for årene fremover. Så har da også den sterke styrelederen Jan Halstensen signalisert en ny kurs for organisasjonen. Han kom i høst i et intervju i Byggeindustrien med forslag om en mer slagkraftig og prosjektorientert organisasjon. For å få til det er det selvsagt viktig å tenke nytt, og å få med de viktigste aktørene til å dra lasset sammen.

Dette vil kunne få innvirkning på dagliglivet i BNL på flere måter, også når det gjelder antall ansatte, kontingent fra medlemsbedriftene og så videre. At dette vil bli mye diskutert rundt om i organisasjonene og bedriftene frem mot representantskapsmøtet i mars er det ingen tvil om. Men det er heller ingen tvil om at få kunne gjort en slik jobb bedre enn duoen Arne Skjelle /Jan Halstensen.

Vi er sikre på at de sammen med resten av styret og organisasjonen vil arbeide grundig og målrettet for å få på plass en ny leder. Etter det vi kjenner til vil det bli satt ned en liten gruppe som skal se på hvilke kvalifikasjoner som vil være viktige for den nye lederen å inneha. Hvilke kvalifikasjoner og bakgrunn, og om hun eller han i det hele tatt kommer fra byggenæringens egne rekker, gjenstår å se. Men at BNL er inne i den mest spennende fasen siden etableringen i 1997 er det ingen tvil om. Uansett håper vi organisasjonen kommer styrket ut av denne utfordrende perioden.