Studentboliger blir billigere

Kommunaldepartementet sendte torsdag et forslag om at 80 prosent av studentboligene som blir bygd skal få unntak fra kravene til tilgjengelighet.

– Det er svært gledelig at Navarsete tar de innspillene byggenæringen har kommet med og endrer regelverket. Dette er et viktig bidrag som vil kunne gi flere og billigere studentboliger, sier Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening.

BNL og Boligprodusentene tok initiativ til et bredt sammensatt gruppe som gav sin innstilling til kommunaldepartementet før jul.

– Det er viktig at studenter får tilgang til rimelige boliger. Forslaget om reduserte krav til tilgjengelighet for studentboliger var ett av mange viktige tiltak næringen samlet seg om i sine innspill til statsråden, sier Lågøyr.

I gjentatte brev og i møter har BNL og bransjene fremmet behovet for reduserte krav til tilgjengelighet i studentboliger. Senest direkte ovenfor Navarsete i forbindelse med innspillene til den varslede stortingsmeldingen om byggenæringen.

– Endringen viser at byggenæringen får gjennomslag når vi står samlet og jobber langsiktig, avslutter Lågøyr.

Saken skal nå på høring. Unntaket gjelder for studentboliger som blir byget av studentsamskipnader og stiftelser for studentboliger. Stiftelsene må ha fått tilsagn om tilskudd til studentboliger.

- Stadig flere tar høyere utdanning. Det er viktig at studentene får tilgang på rimelige boliger. Vi vil bidra til å holde kostnadene nede. Derfor fjerner vi kravene til tilgjengelighet i deler av studentboligene. Noen leiligheter i kompleksene skal alltid bygges med tanke på tilgjengelighet. Det sikrer at alle kan bo der, sier stastråd Liv Signe Navarsete.

- Dette var en svært positiv start på det boligpolitiske året. Vi setter stor pris på at kommunalminister Liv Signe Navarsete har vært lydhør for innspillene fra en nær sagt samlet boligbransje, sier adm. direktør Thor Eek i NBBL i en kommentar.

Eek håper statsråd Navarsete vil se med nye øyne også på de generelle byggekravene og imøtekommer boligbransjens forslag om at det kan gis fritak fra byggekravene for 30 prosent av boligene i ordinære byggeprosjekter.

- De nye byggekravene som ble gjort gjeldende i fjor sommer er fordyrende, og vil medføre en ytterligere boligprisøkning i et marked som allerede er hardt presset, sier Eek.