Ikke motstrid om startlån

I et svarbrev til FNO avviser Finanstilsynet at det foreligger noen motstrid mellom Finansdepartementet og Finanstilsynet i spørsmålet om hvorvidt startlån skal regnes med innenfor 85 prosent-grensen for boliglån.

FNO ba like før jul i et brev til Finanstilsynet om en nærmere avklaring når det gjelder hvorvidt startlån skal regnes med innenfor 85 prosent-grensen for boliglån, bl.a. fordi både Stortinget og finansministeren har gitt andre signaler enn Finanstilsynet i dette spørsmålet.

I et svarbrev til FNO svarer Finanstilsynet at de ”ikke kan se at det foreligger motstrid mellom den forståelsen som formidles i finansministerens brev og Finanstilsynets retningslinjer.”

– Som det framgår av Finanstilsynets retningslinjer skal de samlede lån med pant i boligen, dvs. inkludert startlån og eventuelt andre lån med pant i boligen, normalt ikke overstige 85 prosent av boligens markedsverdi. Dersom de samlede lån med pant i boligen skal overstige 85 prosent av boligens markedsverdi, må det enten foreligge en formell tilleggssikkerhet eller banken må ha gjort en særskilt forsvarlighetsvurdering, skriver tilsynet i brevet.