De første ras-evakuerte får vende hjem

De første ras-evakuerte får nå flytte hjem til Byneset i Trondheim. NVE frykter ikke nye, store ras i området.

NVE, kommunen og politiet ga tirsdag grønt lys for at beboerne i to gårdsbruk og en enebolig i rasområdet kunne flytte tilbake.

– Vi er godt i gang med grunnboring i området, og håper det kan gi grunnlag for å frigi flere gårder og boliger i nær framtid, sier senioringeniør Geir Hagen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det går fortsatt småras fra raskanten, men vi er ikke særlig bekymret for at det skal gå nye, store ras, sier Hagen til NTB.

Rasmassene har demmet opp en bekkedal, og NVE håper å komme i gang med strakstiltak for å stabilisere rasmassene.

– Dersom vi skulle få en mildværsperiode med flom, kan bekken ta nye løp og rasmassene komme i ny bevegelse. Vi har derfor bedt kommunen om å få legge på stein for å stabilisere massene. Dette er et strakstiltak, som vi ber om å få sette i gang så fort som mulig, sier Hagen.

Det er fortsatt vel 30 personer som er evakuert etter det store leirraset i grenda Esp på Byneset første nyttårsdag. Det er usikkert når alle kan flytte tilbake.

– Vi jobber på spreng med grunnboringer og analyser av grunnforholdene, og tar gård for gård. I verste fall kan det ta et par uker før alle de evakuerte er tilbake, sier Hagen.