Rekordår på leiemarkedet

Utleieprisene tok en pust i desember, men det ble rekordhøy snittpris for året. Utleiemegleren venter ny prisøkning.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for desember viser at det nå i snitt koster 7 656 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en oppgang på 3,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 3,7 prosent.

For året 2011 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 1-roms leilighet i Oslo 7 648 kroner per måned. Aldri har det vært registrert så høye snittpriser for året sett under ett.

I snitt kostet det 10 046 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i desember 2011, dette er en nedgang på 1,4 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 0,2 prosent.

For året 2011 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 2-roms leilighet i Oslo 10 099 kroner per måned. Aldri har det vært registrert så høye snittpriser for året sett under ett.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 13 028 kroner å leie i måneden. Dette er en nedgang på 3,5 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 6,7 prosent.

For året 2011 sett under ett, ble snittprisen for å leie en 3-roms leilighet i Oslo 13 166 kroner per måned. Aldri har det vært registrert så høye snittpriser for året sett under ett.

- Nå har de fleste fått med seg presset det er i det norske leiemarkedet, det er ingen tegn som viser til noen avkjøling, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Han legger til at økte krav til egenkapital for boligkjøperne og skjerpede regler for skattefri utleie gjør situasjonen ytterligere vanskelig for leietagerne.

- Økte økonomiske incentiver til å leie ut deler av sin egen bolig er svært effektivt å avhjelpe presset i utleiemarkedet - av den enkle grunn at man da utnyter allerede eksisterende boligmasse. Nå er det mindre gunstig, og følgelig vil færre leie ut deler av sine egne hus. Det er dessverre et skritt i feil retning, sier Farmakis.

Utleiemegleren har hele tiden argumentert i mot de nye reglene om økt krav til egenkapital ved boligkjøp og pekt på en løsning med redusert krav til de som kjøper sin første bolig.

- Når førstegangskjøperne blir presset til å spare lenger for å få nok egenkapital, så tar de kapasitet fra et allerede hett utleiemarked, sier Farmakis.

Trondheim:
I snitt kostet det 11 300 kroner å leie en 3-roms leilighet i Trondheim i desember 2011, dette er en nedgang på 5,1 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Stavanger:
I snitt kostet det 10 750 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i desember 2011, dette er en nedgang på 0,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 7,0 prosent.

Romerike:
I snitt kostet det 8 198 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i desember 2011, dette er en oppgang på 6,7 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 6,6 prosent.

Bærum:
I Bærum er prisene stabile.

Bergen:
Utleieprisene i Bergen svakt stigende

Drammen:
Utleieprisene i Drammen er stabile.