Brannvesenet frykter nyttårslykter

En Facebook-gruppe oppfordrer til bruk av stille lykter i stedet for raketter på nyttårsaften. Men de vakre lanternene kan være svært brannfarlige, og myndighetene vurderer et forbud.

Norsk brannvernforening ber folk være forsiktige, og Øystein Fonnes som jobber med forebygging i brannvesenet i Haugesund, er bekymret.

– Faren med lyktene er jo at man setter fyr på dem og ikke vet hvor de ender. De kan havne langt vekk eller i nærheten, både i bakgårder og på tak, og vil utgjøre en fare for at andre ting kan ta fyr, sier Fonnes til NRK.

– Vi kommer til å vurdere et nasjonalt forbud mot disse lyktene, men det vil først bli aktuelt til neste nyttår. Fram til da blir det opp til hver enkelt kommune hva de vil gjøre, sier Tore Kamfjord i Direktoratet for samfunnstrygghet og beredskap.

Oslo har alt innført et forbud, og andre kommuner vurderer å gjøre det samme.

Salget av de asiatiske papirlanternene har gått i været.

– Det blir spurt etter dem hver dag. Akkurat nå er vi utsolgt, men vi skal få dem inn før nyttår, forteller Richard Seel hos Teknikmagasinet i Sandnes. Glowshop har også merket stor pågang og har solgt nesten dobbelt så mye som i fjor.

I Storbritannia skal det ha oppstått flere branner på grunn av lyktene, og flere har foreslått at de forbys. Initiativtakerne understreker at lyktene ikke må sendes opp i tettbebygde strøk.