Stoltenberg: Beredskapen har vært for dårlig

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at Norge ikke har tilstrekkelig beredskap til å kunne håndtere uvær som Dagmar. Nå vil han ha gransking og forbedring.

Justisminister Grete Faremo (Ap) besøkte onsdag stormherjede områder på Sunnmøre rammet av orkanen. Torsdag fikk Stoltenberg en orientering om situasjonen for dem som er rammet av uværet på Vestlandet og om arbeidet med å reparere skadene.

Etter møtet rettet Stoltenberg en takk til alle som har bidratt til å reparere og begrense skadene etter uværet i julen, og han uttrykte medfølelse med de pårørende til mannen som onsdag mistet livet i forbindelse med oppryddingsarbeidet.

Han uttalte også at beredskapen for å ivareta strømforsyning og et fungerende telenett må styrkes.

– Vi styrker beredskapen fordi den har vært for dårlig. Derfor styrker vi kraftnettet. Vi har dessuten bedt om to rapporter når det gjelder sikkerhet i telenettet, fordi vi ser behov for skjerping også der, sier statsministeren.

Rapportene vil komme på nyåret, og de vil ifølge Stoltenberg gi et godt grunnlag for regjeringen og departementene til å se på om og hvordan de eventuelt kan stille strengere krav til sikkerheten i telenettet.

Har kostet 456 millioner
Det er ikke bare strøm- og telenettet som har fått store skader i løpet av Dagmars herjinger.

Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) administrerer Norsk Naturskadepool og har samlet inn tallene fra forsikringsselskapene i Norge. Torsdag kveld hadde forsikringsselskapene fått inn 7.600 skademeldinger, der hver har en gjennomsnittlig verdi på 60.000 kroner. Til sammen utgjør dette et erstatningsbeløp på 456 millioner kroner.

– Vi venter å få inn enda flere skademeldinger og at erstatningssummen vil øke betydelig. Dette er det høyeste beløpet vi har hatt siden uværet i 1992, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO til NTB.

Torsdag var fortsatt 10.000 kunder uten fasttelefon etter stormen, og flere hundre var uten strøm. Fredag reiser kommune- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til de stormherjede områdene i Sogn og Fjordane. Statsråden skal besøke kommunene Stryn, Hornindal og Gloppen.

– Mange i disse områdene har hatt noen vanskelige dager, og jeg er sikker på at disse har noen sterke historier. Under mitt besøk vil jeg snakke med disse og høre om de eventuelt har noen innspill til hva som kan forbedres, sier Navarsete til NTB.

Navarsete ønsker en debatt rundt hvor robust bygningsmassen i Norge er og hvordan infrastrukturen kan forbedres.

– Mer uvær
Over nyttår tar også Stoltenberg turen til Vestlandet for å se skadene med egne øyne.

– Ifølge klimaforskere må vi være forberedt på at klimaendringene vil forsterke det ganske tøffe været vi allerede er vant til her i Norge, og at vi må regne med mer, hyppigere og kraftigere uvær i årene som kommer, sier han.

Kombinasjonen av mer ekstremvær og økt avhengighet av strøm og telekommunikasjon gjør ifølge Stoltenberg at vi har blitt mer sårbare.

Samtidig minner statsministeren om at vi aldri vil kunne gardere oss helt mot virkningene av uvær.

– Vi vil derfor aldri kunne klare å ha hundre prosent sikkerhet for levering av denne typen tjenester hele tiden. Det vi må gjøre er å forsterke beredskapen for å redusere sårbarheten og for raskere å kunne reparere når noe går galt, sier Stoltenberg.