Er strømmastene gode nok?

Flere tusen mennesker er fortsatt strømløse etter Dagmars herjinger i julen. Flertallet av de strømløse husstandene ligger i Trøndelag og Møre og Romsdal. Det at strømmen forsvinner i dagens moderne samfunn, kan være meget kritisk.

Øystein Løset i Rådgivende Ingeniørers Forening sier til DN at nettselskapene setter opp for dårlige master.

Dermed bryter de også den leveringsplikten selskapene har. Løset kritiserer også nettselskapene for at det ryddes for lite og for smalt rundt linjene. Mange utfall skyldes tre som faller over linjene.

Nettselskapene på sin side avviser selvsagt alle kritiske kommentarer.

Når strømmen går, forsvinner også ofte telefonen. Hele vann- og avløpsnettet er avhengig av elektriske pumper for at systemet skal virke. Selvsagt kan strømaggregater avhjelpe situasjonen noe, men blir strømbruddene langvarige er katastrofen et faktum. I hele tatt – et moderne samfunn som vårt fungerer ikke når strømmen forsvinner.

For vår del mener vi at nettselskapene må gå i seg selv. Det gjelder også de selskap som har ansvar for mobilnettet. Løset som leder fagutvalget for bygg- og anleggsteknikk i RIF, mener også at mobilmastene og basestasjonene som settes opp er for dårlige. Alt må dimensjoneres for å tåle en orkan.

Vi vet hvordan det blåser når ekstremværet herjer en landsdel. Vi forstår også at det kan være vanskelig å opprettholde normal strømforsyning i alle situasjoner. Orkanlufta er fylt med mange flyvende gjenstander, og blir en kraftlinje truffet av flyvende vrakgods, kan det lett skje at linjen kuttes. Men når strømstolpene knekker som fyrstikker, må det være lov å stille spørsmål. Spesielt når man setter opp samme type stolper gang på gang etter slike havarier.

Vi må forsterke all infrastruktur i dette landet. Det MÅ være noe politikerne nå prioriterer langt høyere.

.